Turković: Svako odsustvovanje sa posla mora biti odobreno, u protivnom slijede konsekvence - BH Vijesti

Turković: Svako odsustvovanje sa posla mora biti odobreno, u protivnom slijede konsekvence

– Ova sjednica je bila najavljena kao zadnja prije kolektivnog godišnjeg odmora Vijeća ministara BiH. Na dnevnom redu su važne tačke koje ne trpe odgodu. Vjerujem da će svi pokazati odgovornost te da će u interesu građana 43. sjednica biti zakazana u najkraćem roku. Pred nama je još mnogo posla, treba se boriti sa izazovima pandemije, posebno ekonomskim posljedicama, raditi na reformama i infrastrukturnim projektima, moramo nastaviti rad na ispunjavanju 14 prioriteta Evropske unije – napisala je Turković.

Dodala je da, ukoliko je riječ o političkim blokadama i opstrukcijama kao što je najavljeno, onda treba imati u vidu da naše pozitivno zakonodavstvo ne predviđa plaćeno odsustvo sa ciljem provođenja političkih blokada.

– Svako odsustvovanje sa posla mora biti odobreno, u protivnom slijede konsekvence predviđene zakonom. Pozivam da se striktno držimo odredbi predviđenih zakonom po kome se rad plaća, a neopravdano odsustvovanje sa posla kažnjava – istakla je.

Institucije BiH moraju funkcionirati, obavezuje nas zakon i dužni smo prema građanima raditi svoj posao.

– Na kraju krajeva, svi za svoj rad primamo plaću iz budžeta. Nigdje u svijetu nije prihvatljivo ne raditi svoj posao i primati platu koja dolazi od poreskih obaveznika. Ili ćemo raditi i za to biti plaćeni ili ćemo odsustvovati zbog političkog bojkota te onda nećemo biti plaćeni sa mogućnošću da konsekventno dužini odsustvovanja izgubimo posao! – poručila je ministrica vanjskih poslova BiH.