Turković očekuje da se Vučić ogradi od Vulinovih izjava o "ujedinjenju srpskog sveta" - BH Vijesti

Turković očekuje da se Vučić ogradi od Vulinovih izjava o “ujedinjenju srpskog sveta”


– Ukoliko to ne učini, to će samo potvrditi da je njegova i zvanična politika Srbije, rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma koja ima za cilj pripojiti dijelove Bosne i Hercegovine Srbiji – poručila je Turković putem Facebooka.

Kako navodi, Vulinova izjava kojom je decidno rekao da ujedinjenje Srba znači “jedinstvena država”, flagrantno je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, destabiliziranje cijele regije Zapadnog Balkana i zloslutna prijetnja građanima Bosne i Herecegovine koji su se prije 26. godina branili od agresije i genocida.

– Ovakva retorika čini apsolutno besmislenom sve izjave i politike srbijanskog predsjednika Vučića u kojima tvrdi da Srbija želi mir i dobrosusjedske odnose sa Bosnom i Hercegovinom. Naprotiv, Vulinove izjave su najbolji pokazatelj odakle dolazi destabilizacija regije i blokade i opstrukcije evropskog puta Bosne i Hercegovine, ali i ostalih država regije.

Bosna i Hercegovina će sa Vulinovim izjavama upoznati zvanično sve države koje su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira – kaže Turković.