Turković i Abazović: Jačati ekonomsku saradnju, riješiti pitanje Buk Bijela


Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je danas u Sarajevu,nakon susreta s ministricom inostranih poslova BiH Biserom Turković, da njegov odlazak u Srebrenicu, na obilježavanje 26. godišnjice genocida, nije povezan sa političkom situacijom u njegovoj zemlji.

Abazović je tokom konferencije za medije govorio o odluci da prisustvuje obilježavanju 26. godišnjice genocida u Srebrenici, ističući kako ona nema veze sa razvojem političkih događaja u posljednja dva mjeseca u Crnoj Gori.

“Ja nisam nikada ranije bio u Vladi Crne Gore. U momentu kada sam postao potpredsjednik Vlade, znao sam da ću doći u Potočare, kao političar, kao građanin, svejedno. Ne bih povezivao ovaj dolazak s onim što je bio, sticajem okolnosti, razvoj događaja u Crnoj Gori”, rekao je Abazović, prenosi BHRT.

Dodao je da sve države u regionu imaju unutrašnje političke trzavice i da sve treba doživjeti kao “ukupni trening našeg društva da zajednički podignemo nivo demokratske svijesti i da hvatamo korak sa savremenim svijetom”.

“Siguran sam da ukoliko budemo posvećeni pravim stvarima da ovaj region ima šta da ponudi Evropi i da ćemo mnogo bržim korakom koračati ka ukupnom progresu”, kazao je Abazović, koji je ovom prilikom uputio poziv bh. ministrici vanjskih poslova Turković da posjeti Crnu Goru.

Istakao je da se u ime Vlade Crne Gore raduje svakoj budućoj konstruktivnoj saradnji s BiH, te se nada da će budući fokus komunikacije biti na sveukupnom napretku koji će donijeti dobro građanima BiH i Crne Gore.

“Istina je da postoje neka pitanja koja su izazvala dodatne dileme. Ja se nadam da ćemo u jednom dijalogu, zdravorazumskom pristupu pronaći način za rješenje”, naglasio je Abazović.

Kako je kazao, tokom sastanka s Turković konstatovali su da postoji velika mogućnost saradnje u izgradnji infrastrukture i unapređenju turističke privrede.

“Očekujem da poslije Kurban-bajrama, građani BiH pohrle u Crnu Goru, i sada ih ima u velikoj mjeri te koristim ovu priliku da građane BiH pozovem da tokom ljetnih odmora posjete Crnu Goru. Više ste nego dobrodošli”, poručio je Abazović.

Ministrica Turković u svom obraćanju kazala je da se s Abazovićem nedavno susrela na konferenciji u Beču, te izrazila nadu da se, kao sarajevski student, lijepo osjeća u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

– Cijenim što je kao potpredsjednik Vlade Crne Gore stigao na obilježavanje 26. godišnjice genocida u Srebrenici. Izuzetno je važno i što će u Srebrenici biti i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović – rekla je Turković.

Naglasila je da nedavno usvojena Rezolucija o genocidu, kao i njihov dolazak, potvrđuju da Vlada, narod i građani Crne Gore poštuju i prihvataju istinu i prošlosti te da se na tim temeljima, zajedno s nama, okreću evropskoj budućnosti.

– Vjerujem da će doći vrijeme kada će i preostale zemlje regije pokazati spremnost da se na temeljima istine i pravde gradi zajednička budućnost. Sve do tada suočavat ćemo se sa izazovima revizionizma, radikalizma i nacionalizma – poručila je.

Tokom današnjeg sastanka, kako je navela, razgovarano je i o odnosima dvije države i pitanjima od obostranog interesa.

– Zadovoljni smo što nemamo otvorenih pitanja, ali imamo šansu i obavezu pojačati ekonomsku saradnju. Posebno u vrijeme oporavka od posljedica pandemije – govori Turković.

Bolja saobraćajna povezanost je nulti prioritet, ističe ministrica, posebno kada je riječ o putu preko Šćepan Polja. U aktivnosti su uključeni svi relevantni nivoi vlasti. BiH ima snažan interes za što boljom ekonomskom povezanošću sa Crnom Gorom.

– Razgovarali smo i o pitanju izgradnje hidroelektrane Buk Bijela. Ovaj projekat komplikuje odnose Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Posebno, nakon što se u cijeli slučaj uključio i UNESCO, koji je tražio očitovanje bh. institucija. Smatramo da je potrebno pronaći riješenje u kontaktima svih država koje su uključene ili obuhvaćene ovim projektom – zaključila je Turković.

Tokom boravka u Sarajevu, Abazović će imati zajednički sastanak sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem, kao i sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisom Zvizdićem, te s ministrom sigurnosti Selmom Cikotićem.

Abazović je juče bio jedan od učesnika panel diskusije na samitu, na temu “Krajnja desnica u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori: Istorijski revizionizam i poricanje genocida”.

Ranije je najavljeno da će Abazović 11. jula prisustvovati komemoraciji i dženazi žrtvama genocida u Srebrenici, a pored njega će u delegaciji biti ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, direktor Uprave za dijasporu Seid Hadžić i savjetnica premijera za manjine Maida Gorčević.

(Vijesti.ba)