TURKIYE SAD POSTAVLJA USLOVE: Biden i Erdogan pregovarali o Švedskoj i najnovijoj verziji aviona F-16


Novi-stari turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan istaknuo mogućnost američke prodaje najnovije  verzije aviona  F-16 Block 70/72 Turskoj, dok je Biden istakao želju da Turska odustane od protivljenja ulasku Švedske u NATO

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je s Erdoganom. Novi-stari turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan istaknuo mogućnost američke prodaje aviona F-16 F-16 Block 70/72 Turskoj, dok je  Biden istakao želju da Turska odustane od protivljenja ulasku Švedske u NATO.

Biden je razgovorao s Erdoganom kako bi mu čestitao pobjedu na turskim izborima.

“O tome ćemo više razgovarati sljedeće sedmice”, rekao je Biden.

Block 70/72 ima novi centralni postolni zaslon visoke rezolucije (CPD), koji pilotima pruža kritične taktičke slike i omogućuje im da u potpunosti iskoriste AESA i podatke o ciljanju. Novi CPD omogućuje pokretne karte u boji, veće prikaze situacije zrak-zrak kojima je lakše upravljati, funkciju zumiranja s mogućnošću prebacivanja informacija između zaslona, ​​digitalni prikaz podataka o instrumentima za let i zaslon u boji/noć na kacigi.

Block 70/72 također ima produljeni životni vijek konstrukcije na 12.000 sati – više od 50 posto više od prethodne proizvodnje F-16 zrakoplova.

Novi napredni APG-83 AESA radar pruža veću svijest o situaciji, fleksibilnost i brže ciljanje u svim vremenskim uvjetima. Lockheed kaže da APG-83 osigurava F-16 s 5. generacijom borbenih radarskih mogućnosti koristeći sličnost hardvera i softvera s F-22 i F-35 AESA radarima. AESA se integrira s novim aktivnim i pasivnim unutarnjim sustavom elektroničkog ratovanja (Viper Shield), koji uključuje novi potpuno digitalni prijamnik upozorenja o radaru (DRWR) dizajniran za povezivanje s radarom APG-83.