“TROJKA” DIGALA RUKE OD SVOG KOMESARA: Nusret Selimović podnio ostavku na poziciju komesara MUP-a KS


Selimović postao problem i da mu se zamjera niz problema, baš u trenutku kada se intenzivno radi na procesuiranju osumnjičenih iz aplikacije Sky.

Komesar sarajevske policije Nusret Selimović jutros je podnio ostavku, ali će na toj poziciji ostati dok Vlada Kantona Sarajevo ne imenuje njegovog zamjenika. To je Selimović potvrdio za Klix.ba.

Selimović se, kako Klix.ba saznaje već dugo vremena nalazio pod velikim pritiskom. Zamjeralo mu se na određenim tehničko-proceduralnim pitanjima te je zbog toga dobijao negativne ocjene Nezavisnog odbora.

Taj Nezavisni odbor bi danas trebao zasjedati, a kako nam je potvrđeno između ostalog članovi tog odbora su Selimovića ispitivali o nabavci materijalno-tehničkih sredstava (na što u velikoj mjeri utječe i Zakon o javnim nabavkama), budžetu, o tome koliko je rasvijetljeno krivičnih dijela ubistva, unapređenje policijskih službenika, činovanje i slično.

Međutim, interesantno je da Nezavisni odbor nije tražio odgovore za rad sarajevske policije na predmetu Sky, jer je upravo ovaj ogromni predmet koji podrazumijeva veliki broj krivičnih djela “raspakovala” sarajevska policija pod vodstvom Selimovića.

U posljednjih godinu dana u okviru tog predmeta uhapšen je veliki broj osoba, prekinuto nekoliko lanaca krijumčarenja narkotika i još mnogo toga.

Selimović nije dobio pitanja o ubistvu sarajevskim policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, iako su osumnjičeni privedeni i uskoro počinje suđenje.

Stoga je itekako indikativno da je Selimović postao problem i da mu se zamjera niz problema, baš u trenutku kada se intenzivno radi na procesuiranju osumnjičenih iz aplikacije Sky.

Sastav nezavisnog odbora koji ocjenjuje rad policijskog komesara je također indikativan te ostavlja otvorena pitanja o raznoj vrsti utjecaja. Članovi Nezavisnog odbora su Kenan Kapo, Esad Solak, Jasmin Idrizović, Adis Šečić, Branislav Bunjevac, Mensud Cibra i Mineta Hrvat.

Jedno je sigurno, još jedan komesar nije izdržao i odlazi u jeku brojnih aktuelnih predmeta. Također ne treba zanemariti da se sličan pritisak dešava i u Republici Srpskoj. Odjel MUP-a RS-a koji radi na aplikaciji Sky bi uskoro trebao biti ugašen i “reformisan”.

politicki.ba