Treći dan ruske agresije na Ukrajinu: Bitka za Kijev


Trećeg dana ruske agresije na Ukrajinu započela je teškom bitkom za Kijev, odjekuju eksplozije i čuje se pucnjava kako u gradu tako i u okolici. Ukrajinska vojska rano jutros objavila je da se vode teške borbe u pojedinim dijelovima Kijeva. Prema ukrajinskim medijima noćas se čulo više od 50 eksplozija i pucnji iz automatskog oružja.

Tokom noći u Kijevu je 35 ubijenih, među njima dvoje djece, saopštio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

BIH

Jugozapadno predgrađe Kijeva jutros su pogodila dva projektila, izvijestila je agencija Reuters. Jedna raketa je pala u relativnoj blizini civilnog aerodroma, odakle stiže i snimka jedne stambene zgrade koja je pretrpjela oštećenja nakon pogotka.

Jučer su se u Kijevu vodile ulične borbe protiv ubačenih diverzantskih ruskih grupa. Prema izjavama ukrajinske strane, u Kijevu je otkriveno oko 60 ruskih diverzanata. Na fotografiji iznad vide se zarobljeni ruski vojnici na ulicama Kijeva.  Ukrajinske vlasti pozvale su građane da pomognu u obrani Kijeva od napredovanja ruskih snaga koje su izvršile invaziju u četvrtak u najgoroj europskoj sigurnosnoj krizi u posljednjih nekoliko desetljeća.

 

 

Ruska vojska tvrdi da je uništila 821 objekat ukrajinske vojne infrastrukture. Glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane Igor Konašenkov se hvali da je uništeno 14 vojnih aerodroma, 19 komunikacijskih punktova, 24 sustava protuzračne obrane S-300 i “Osa”, kao i 48 radiolokacijskih stanica.

Istovremeno, ruska vojska oborila je sedam borbenih aviona ukrajinske vojske, sedam helikoptera i devet dronova.

Kada je riječ o kopnenoj vojsci, ruske snage eliminirale su 87 ukrajinskih tenkova i drugih oklopnih vozila, 28 raketnih lansera.

Također, ruska vojska je uništila i osam borbenih brodova ukrajinske mornarice, tvrdi glasnogovornik Konašenkov.