TRALJAV POKUŠAJ PUZAJUĆEG DRŽAVNOG UDARA: Bradara i Stojanović nastoje izigrati ustavne odredbe kod izbora predsjednika i premijera Federacije BiH!


Ovo što su uradili Bradara i Stojanović može se s pravom nazvati pokušajem puzajućeg državnog udara. No, izvedba je krajnje traljava i neće uroditi plodom.

Jučer su svi mediji u BiH izvijestili da je Lidija Bradara nova predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine, dok su potpredsjednici Igor Stojanović i Refik Lendo. Bradara je to jučer potvrdila novinarima, nakon što su takvu odluku donijeli Bradara i Stojanović, na sastanku na kojem nije prisusuvovao kandidat za (do)predsjednika iz reda Bošnjaka, Refik Lendo. To zapravo znači da su Bradara i Stojanović jučer na krnjem, dakle nelegalnom sastanku preglasali Lendu u odsustvu! 

No, već danas su privodno odustali od ovog priglupog trika, priznavši da jučer ipak nije izabran predsjednik Federacije BiH, pri čemu se u dopisu upućenom Zastupničkom domu uopće i ne spominje jučerašnji sastanak u krnjem sastavu. Pa ipak, Bradara i Stojanović navode da nije postignut dogovor o izboru predsjednika Federacije BiH te traže da to umjesto njih učini Zastupnički dom, što bi bilo ozbiljno kršenje Ustava FBiH. 

Naime, ustavnim odredbama izričito je propisano da se predsjednik Federacije BiH bira dogovorom sva tri kandidata, pri čemu nije preciziran rok u kojem se izbor mora postići. U slučaju da se tri kandidata međusobno ne uspiju dogovoriti, oduku će donijeti Zastupnički dom Parlementa FBiH.  

U Članu 13. Ustava Federacije BiH koji se odnosi na izvršnu vlast, decidno piše: Tri kandidata izabrana u skladu s ovim članom odlučuju između sebe koji od njih će obavljati funkciju predsjednika. Ukoliko se dogovor ne postigne, o tome će odlučivati Predstavnički dom.”

Dopis koji su Zastupničkom domu uputili Bradara i Stojanović čisti je falsifikat jer nikada nije ni održan sastanak tri kandidata na kojem bi se trebali dogovoriti o tome ko će biti predsjednik Federacije BiH. Kandidat za (do)predsjendika iz reda bošnjačkog naroda, Refik Lendo, predložio je sastanak u petak, 24. frebruara na kojem bi se dogovorio ne samo izbor predsjednika Federacije BiH nego i predsjednika Federalne vlade, no Bradara i Stojanović forsiraju izbor predsjednika Federacije BiH, nadajući se valjda da će kasnije na isti, nelegalan i protivustavan način izabrati i premijera Federalne vlade (Nermina Nikšića) bez suglasnosti Refika Lende.   

Ovo što su uradili Bradara i Stojanović može se s pravom nazvati pokušajem puzajućeg državnog udara. No, izvedba je krajnje traljava i neće uroditi plodom.  

(SB)