TRADICIONALNO: Novalić i Ramić se pridružili učesnicima Marša mira


Marš mira njeguje tradiciju kojom se od zaborava čuva sve što se desilo ovdje prije 26 godina, poručio je premijer Federacije BiH Novalić

Premijer bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić jutros su se pridružili učesnicima 17. marša mira na početku treće, ujedno i posljednje, dionice Marša u Mravinjcima, javlja Anadolu Agency (AA).

Ova dionica dugačka je 20-ak kilometara i, između ostalog, prolazi Kameničko brdo, gdje je 1995. godine u zasjedi ubijeno više od hiljadu civila, a isto toliko ih je zarobljeno.

“Čast mi je i ove godine proći bar dio puta, kojim su 1995. godine, prošle hiljade stavnovnika Podrinja, spašavajući goli život. Maršom mira odajemo počast svim onim hrabrim ljudima koji su u strašnim mukama prošli ovaj put u suprotnom pravcu bježeći od zločinaca. Pohod je ovo, prije svega, u čast onih koji do slobode, nažalost, nisu uspjeli doći. Marš mira njeguje tradiciju kojom se od zaborava čuva sve što se desilo ovdje prije 26 godina”, poručio je premijer Novalić.

Marš mira krenuo je i ove godine 8. jula iz Nezuka i završiće danas poslijepodne u Potočarima. Hiljade učesnika prolaze put dug 110 kilometara. I ovogodišnji Marš odvija se u skladu sa svim epidemiološkim mjerama.