TOTALNI ZAOKRET: Vučićeva ministrica predložila američkom ambasadoru strateško partnerstvo sa SAD-o kakvo Srbija ima s Rusijom


Mihajlović je kazala da 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD-a pokazuju partnerstvo i prijateljstvo dvije zemlje, kao i da su u proteklih nekoliko godina napravljeni važni koraci u unaprjeđenju ekonomske saradnje

Ministrica rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je u razgovoru sa novim ambasadorom SAD-a u Beogradu Christopherom Hillom, da bi za buduću saradnju dvije zemlje od velike koristi bilo da imaju zaključen sporazum o strateškom partnerstvu, kakve Srbija već ima sa Ruskom Federacijom, Кinom, Francuskom, Italijom, UAE, Azerbejdžanom i Mađarskom

„Mislim da bi sporazum i sa SAD-om stvorio okvire za dalje unapređenje odnosa i realizaciju zajedničkih projekata. Želimo da razvijamo što bolje ekonomske odnose i da imamo još više američkih kompanija koje posluju u našoj zemlji“, navela je Mihajlović, a prenijelo je ministarstvo.

Mihajlović je kazala da je Srbija danas politički i finansijski stabilna zemlja, otvorena za investicije i posvećena dijalogu, ekonomskom povezivanju i saradnji i navela da postoji prostor za kompanije iz SAD-a u realizaciji novih projekata.

Ona i Hill su razgovarali o ekonomskim odnosima dvije zemlje, razvoju energetske infrastrukture, regionalnom povezivanju, energetskoj tranziciji, novim američkim investicijama i poboljšanju poslovnog ambijenta u Srbiji.

Mihajlović je kazala da 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD-a pokazuju partnerstvo i prijateljstvo dvije zemlje, kao i da su u proteklih nekoliko godina napravljeni važni koraci u unaprjeđenju ekonomske saradnje, navodeći kao primjer izgradnju Moravskog koridora, prvog projekta u kojem je glavni izvođač američka kompanija.

“Moravski koridor je najveći projekat koji zajedno realizujemo, a koji je započet u periodu dok sam vodila Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Uradili smo mnogo u resoru rudarstva i energetike, pre svega kada je reč o izradi zakonodavnog okvira”, kazala je Mihajlović.

“Potrebni su nam novi kapaciteti, pre svega u elektroenergetskom sektoru, jer 35 godina nismo izgradili nijedan kapacitet i više od 70 odsto energije dobijamo iz termoelektrana. Prioriteti su investicije u nove kapacitete, povećanje energetske efikasnosti i diverzifikacija u gasnom sektoru”, rekla je Mihajlović.

Ambasador Hill je rekao da je najveća promjena ekonomski napredak Srbije i istakao da će saradnja u oblasti energetike uticati na razvoj odnosa dve zemlje.

“Želimo da produbljujemo odnose sa Srbijom na svim nivoima, političkom, ekonomskom, energetskom i da nastavimo intenzivnije da radimo na unaprijeđenju saradnje. Sporazum o strateškom partnerstvu bi umnogome olakšao zajedničke projekte, posebno u energetskom sektoru, gdje je brzina jako važna, kako bismo razvijali projekte u skladu sa tehnološkim dostignućima i kako bismo uticali na povećanje energetske bezbjednosti”, rekao je Hill.

(SB)