TEŽAK UDARAC ZA VLADIMIRA PUTINA: Xi Jinping izgubio strpljenje, Kinezi odustali od ulaganja u Rusiji ‘teškog‘ 500 miliona dolara


Putinova invazija na Ukrajinu prvenstveno se finansira prodajom fosilnih goriva.

Čini se da je kineski predsjednik Xi Jinping izgubio strpljenje s Vladimirom Putinom. Tome u prilog govori podatak da je kineska energetska kompanija otkazala ulaganje vrijedno 500 miliona dolara u Rusiji, piše britanski Express.

Odluka će biti veliki udarac za ruskog predsjednika, koji je računao na pomoć Pekinga u prevladavanju zapadnih sankcija. Kineski predsjednik dosad je bio nepokolebljivi pristaša i ključni saveznik ruskog moćnika u njegovoj borbi protiv Zapada, prenosi Net.hr.

Prije Putinove invazije na Ukrajinu, dvojica čelnika susrela su se u Pekingu uoči Zimskih olimpijskih igara, gdje su ponovno potvrdili međusobnu predanost. Tada su u zajedničkoj izjavi kazali da između Moskve i Pekinga nema granica.

Međutim, djeluje kao da se odnosi sada mijenjaju.

Kineska državna grupa Sinopec povukla se iz ugovora vrijednog 500 miliona o prodaji ruskog plina za Sibur u Kini zbog straha da bi se mogla naći na meti sankcija. Izvršni direktor Sinopeca izjavio je za Reuters da će kompanija strogo slijediti vanjsku politiku Pekinga tokom krize.

Putinova invazija na Ukrajinu prvenstveno se finansira prodajom fosilnih goriva, navodi Express i podsjeća da je Peking posljednjih godina pomogao Rusiji da proširi i razvije svoj energetski sektor.

(SB)