Teške optužbe o umiješanosti Vučića u terorizam na Kosovu: SRPSKA VOJSKA ODMAH ODGOVORILA
Glavni zapovjednik srpske vojske danas je govorio o napadu na Kosovu koji su prošle nedjelje izveli srpski teroristi te o reakciji srpske vojske nakon tog napada. U napadu koji je prije osam dana izvela paravojna srpska skupina u Banjskoj na Kosovu poginuli su jedan kosovski policajac i trojica terorista.

Kosovske vlasti optužuju Srbiju i njenog predsjednika Aleksandra Vučića da su umiješani u organizaciju napada, a Srbija tvrdi da je kosovska policija ubila Srbina koji se predao.

S Kosova je stigla i optužba da je vođa srpskih terorista Milan Radoičić sa svojom skupinom bio na vojnim vježbama na poligonu srpske vojske poznatom kao Pasuljanske livade te da su na obuci sudjelovali i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar obrane Miloš Vučević i načelnik zapovjedništva Kopnene vojske Milan Mojsilović.

Šef srpske vojske govorio o prisutnosti uz granicu s Kosovom i o vođi srpskih terorista

Načelnik Generalnog zapovjedništva Vojske Srbije Mojsilović sada je demantirao da je Milan Radoičić, vođa srpskih terorista, bio na obuci na Pasuljanskim livadama, no priznao je da su ga više puta pozivali premda on nije vojna osoba. 

Mojsilović je na presici koju je održao prvo govorio o brojnosti srpske vojske uz granicu s Kosovom. Izjavio je da nije bilo povećanja borbene pripravnosti Vojske Srbije, već samo pojačanih aktivnosti u Kopnenoj zoni sigurnosti. Dodao je da u Kopnenoj zoni ima 4500 angažiranih pripadnika Vojske Srbije.

“Želim vas obavijestiti da, u skladu s naređenjima vrhovnog zapovjednika, nije bilo podizanja pune borbene pripravnosti, već isključivo pojačano prisustvo i angažiranje jedinica u kopnenoj zoni sigurnosti i u zahvatu administrativne linije. Nakon izbijanja sigurnosne krize, Vojska Srbije je podigla prisustvo u kopnenoj zoni sigurnosti. Već 25. rujna je brojnost angažiranih pripadnika bila 8350, ne samo za osiguranje administrativne linije u kopnenoj zoni sigurnosti, već i u sastavima jedinica koje lociraju i razmješteni su blizu administrativne linije. Iz vojničkog kuta smatram da su svi komentari na brojnu veličinu Vojske Srbije totalno nepotrebni”, rekao je Mojsilović.

Podsjetio je i na sigurnosnu krizu u prosincu 2022. godine, kao i u svibnju 2023.

“Na osnovu naređenja vrhovnog zapovjednika i predsjednika Srbije, Vojska Srbije je u navedena dva događaja podigla borbenu pripravnost na najviši nivo i u oba događaja imala angažirano 14.000 pripadnika. U ta dva događaja nikome nismo parali oči”, napomenuo je on.

Priznao da su vođu srpskih terorista pozivali na vojne vježbe, ali tvrdi da se nije odazivao

Govoreći o optužbama iz Prištite u vezi s Milanom Radoičićem, on je naveo: “Milan Radoičić nije sudjelovao na obuci na Pasuljanskim livadama, nije ispalio nijedan metak, niti je ispalio bilo koju granatu, nije prisustvovao tim aktivnostima. Ponavljam, nije sudjelovao, niti je prisustvovao obuci. U par navrata je bio pozivan na vježbe, ali se nije odazivao. A što Radoičić radi na privatnom imanju, nije stvar Vojske Srbije”, izjavio je Mojsilović.

Mojsilović se osvrnuo i na priopćenje iz Washingtona i Bruxellesa koje se, kako je rekao, odnosi na prekomjerno angažiranje vojske Srbije u zahvatu administrativne linije.

“U navedenom priopćenju izražen je visok nivo zabrinutosti brojnim stanjem tehnike i ljudstva Vojske Srbije koja je angažirana u zahvatu administrativne linije i na pravcima koji vode s Kosova i Metohije u centralni dio Republike Srbije”, istakao je Mojsilović.

Ministar obrane Srbije: Srpska vojska će ući na Kosovo ako to naredi Vučić, to ćemo izvršiti efikasno i uspješno

Ministar obrane Srbije Miloš Vučević na konferenciji za medije izjavio je pak da bi srpska vojska, ako dobije naredbu od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, uspješno ušla na teritorij Kosova koji smatraju dijelom Republike Srbije.

“Vojska Srbije će takav zadatak izvršiti efikasno, profesionalno i uspješno”, rekao je Vučević.

Dodao je da bi takav eventualni zadatak bio profesionalno izvršen i svakako unaprijed najavljen KFOR-u jer – “mi ništa ne radimo iza leđa“.

I direktor Ureda za Kosovo Petar Petković ranije danas držao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o, kako kaže, “dokazima koji pobijaju laži Prištine”.

Srbi tvrde da je kosovska policija ubila “ranjenog i bespomoćnog” srpskog terorista

“Zaštićeni svjedok je vidio kada je izvršena egzekucija nad Bojanom, koji je ležao, ranjen i bespomoćan”, tvrdi Petković, koji je na presici pokazao uznemirujuću fotografiju ubijenog Srbina. “Stručnjaci su na osnovu izlazne i ulazne rane metka dokazali da je ubijen dok je ležao”, tvrdi.

Upozoravamo da fotografija za neke čitatelje može biti uznemirujuća

“U odgovoru koji je Eulex poslao Beogradu kažu da je obdukcija obavljena 26. rujna. Na smrtovnici koje su sve tri obitelji dobile stoji da je obavljena 25. rujna. Tijekom jutra saznajemo da obdukcija nije obavljena. Netko ovdje laže”, tvrdi Petković.

“Mnogo je laži od strane Prištine. Prvo su govorili da je albanski policajac stradao u unakrsnoj vatri, a sada govore da je stradao od eksploziva, što smo mi rekli na samom početku. Jasno vam je da Albin Kurti želi da provede etničko čišćenje Srba. Oko 11 posto Srba s Kosova i Metohije već se iselilo”, tvrdi.

Šta tvrdi Kosovo

Podsjetimo, kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Sveçla izjavio je na konferenciji za novinare da je cilj napada u Banjskoj bio aneksija sjevera Kosova. Prema njegovim riječima, u akciji je sudjelovalo 90 napadača. Sveçla je rekao da nemaju snimke ubojstva Srbina nakon što se predao.

Prema Sveçlinim riječima, pripreme za napad su obavljene u središnjoj Srbiji, što se, kako je rekao, vidi s dronova zaplijenjenih od grupe. Sveçla je rekao da će se na snimkama vidjeti ne samo napad u Banjskoj već i pripreme grupe u trening-centrima u Srbiji na Kopaoniku, na imanju Milana Radoičića.

“Na obuci su sudjelovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar obrane Miloš Vučević i načelnik zapovjedništva Kopnene vojske Milan Mojsilović”, rekao je Sveçla. Dodao je da je Vučić pokušao sakriti činjenicu da je Srbija umiješana u organizaciju napada.

Objavili tumačenja snimki

Kosovska policija sinoć je na svom Facebooku objavila svaku snimku posebno, a uz svaku snimku je napisala svoje tumačenje onoga što se na njoj vidi. U nastavku pogledajte sve objavljene snimke uz opise kosovske policije.

Snimka 1.

Snimke od 26.8.2023. nastale u Kopaoniku u Srbiji, na snimci se vide odmarališta i hotel Grey u vlasništvu Milana Radoičića.

Snimka 2.

Snimka je od 2. rujna, a nastala je u Kopaoniku, u blizini prostora u vlasništvu Milana Radoičića. Na snimkama se vidi testiranje odjeće protiv termokamera. Ostatak snimke pokazuje završne vježbe terorističke skupine na poligonu srpske vojske poznatom kao Pasuljanske livade.

Snimka 3.

Ovdje se mogu vidjeti motorna vozila, piše kosovska policija. Na snimci se vidi kako se simulira napad te se simulira i ranjavanje pripadnika terorističke grupe, kao i pružanje prve pomoći, piše kosovska policija.

Snimka 4.

Ovaj video od 20. rujna prikazuje grupu koja nailazi na otpor i simulira oklopnu potporu

.

Snimka 5.

Ove slike, također od 20. rujna 2023., nastavak su preliminarnih slika na kojima se vidi da se borbeno vozilo (HUMVEE) zaustavilo. U prvom retku se vidi da ima inscenacija/tučnjava između grupa. Primijećeno je da (HUMVEE) podržava liniju bojišnice dok borbe koje potiče skupina pod (HUMVEE) potporom razmjenjuju vatru. U sklopu ove vojne vježbe terorističke skupine promatraju se i vozila (HUMVEE) te se sumnja da je u istoj vježbi korišteno i jedno od vozila koje je kosovska policija zaplijenila u terorističkom napadu 24. rujna 2023. godine.

Osim snimki, kosovska policija je objavila i fotografije zaplijenjenog oružja. Toga je jako puno.

“Ovo je dio naoružanja koje dokazuje da se ovo oružje proizvodi u Srbiji te da je riječ o novom oružju”, piše kosovska policija.