TEROR “CRNIH TROJKI” NA ULICAMA MOSTARA: „Ultrasi“ i dalje nekažnjeno batinaju i siju strah; ovo su imena napadača na Španjolce i mladiće koji su sinoć krvavo premlaćeni!


Budući da u posljednjih godina crnim hronikama cirkulišu imena nekoliko desetina istih siledžija, uglavnom regrutiranih u navijačku skupinu „Ultrasi“ i s obzirom da nijedan od njih nije sankcioniran za svoje nedjela, nemoguće je zaključiti išta drugo nego da to nasilje ima zaštitu policijskog i pravosudnog aparata u Mostaru.

Ono čega u medijima nema i što će te uzaludno u tražiti jesu vijesti o sankcionisanju nasilnih huligana, batinaša koji neselektivno, bez razloga i povoda, siju strah i silu prema žrtvama, uglavnom nedužnim građanima.

Budući da u posljednjih godina crnim hronikama cirkulišu imena nekoliko desetina istih siledžija, uglavnom regrutiranih u navijačku skupinu „Ultrasi“ i s obzirom da nijedan od njih nije sankcioniran za svoje nedjela, nemoguće je zaključiti išta drugo nego da to nasilje ima zaštitu policijskog i pravosudnog aparata u Mostaru. A kako samo budalama i ignorantima nije jasno da se policijom, pravosuđem, „Zrinjskim“ i njegovim radikalnim navijačima upravlja iz istog stranačko-političkog štaba (HDZ BiH) to opet znači da navijačko divljanje, premlaćivanje ljudi, ulični teror ima snažan pečat vladajuće političke prakse u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

„OVDJE JE ZABRANJEN DRES BIH“!

Evo samo nekoliko ilustracija uličnog nasilja tokom posljednjih dana. Četrnestog jula u mostarskom parku Zrinjevac dvojicu španjolskih državljana, oca i sina, presrela su trojica mladića u „crnim majicama i šortsevima“, kako je stajalo i izvješću MUP-a HNK. Mlađi Španjolac bio je obučen u dres reprezentacije Bosne i Hercegovine pa su nakostriješeni huligani, od kojih je jedan vodio psa, od njega tražili da dres skine uz objašnjenje (na engleskom jeziku) da je „on zabranjen u ovom dijelu Mostara“. Nakon što je dječak to odbio uraditi, crna trojka je to pokušala učiniti na silu. Otac dječaka mu je priskočio u pomoć, nakon čega su se napadači ustremili i na njega. Nakon što su izdegenečili Španjolce napadači su se dali u bijeg. Policija je rekla da je uspjela uhapsiti samo jendog od njih, „M.G. iz Mostara, rođen 2002.godine“. Puno ime i prezime ovog mladića je Mario Galić. O njegovim kolegama, huliganima, policija nije ništa uspjela saznati. Nije poznato ni kakve je mjere protiv Galića podnijelo nadležno tužiteljstvo predvođeno „provjerenim stranačkim favoritom“ Zdenkom Kovačem.

NOĆ DUGIH PALICA

Samo dva dana kasnije, sinoć iza ponoći, još jedna nasilnička trojka je nakon zatvaranja kafića „Glorija“ u kojem su do tada sjedili, ušli u atomobil „VW Golf V“ kojim je upravljao jedan od njih, Robert Mišković i krenuli divljati u istočni dio Mostara, odlučni da premlate bilo koga na koga usput naiđu. U automobil su prethodno već unijeli drvene palice (drške od sjekira). U naselju Tekija na mostu Hasana Brkića su iza ponoći primijetili dvojicu mladića (H.L., 20 godina i M. J.(23 godine) koji su sjedili na klupi i krvnički nasrnuli na njih. Pored Roberta Miškovića iz automobila su izašli Marko Tomić i Vedad Šikalo i drvenim palicama bezdušno napali mirne i nedužne mladiće. O brutalnosti napadača govori to da je Miškoviću polomljena šaka od siline udaraca koje je svirepo zadavao svojim žrtvama.

Dvadestogodišnji H.L. je ubrzo prebačen u bolnicu „Dr Safet Mujić“ gdje su mu ljekari konstatirali dvostruki prelom ruke i polomljene zube.

Policija je vrlo brzo uočila i zaustavila automobil kojim su se nasilnici udaljili sa mjesta napada i privela ih na polcijsku obradu. U vozilu su se nalazile i drvene palice. Stanovnici Mostara sa razlogom strahuju da su ova dva najnovija incidenta samo uvod u masovnije ulične nerede koje navijački huligani pripremaju za sutra kada „NK Zrinjski“ igra uzvratnu utakmicu pretkola Lige prvaka protiv ekipe „Urarta“ iz Armenije.

Podjednako građane Mostara onespokojava saznanje da će i sutra u prvim navijačkim, odnosno borbenim redovima „Ultrasa“ biti iste osobe koje ih posljendjih godina nekažnjeno teroriziraju.

(SB)