Tempirana smjena za Kurban-bajram


Direktor Hitne pomoći Kantona Sarajevo Adem Zalihić obavijestio je javnost da na današnjoj nelegalnoj sjednici Upravnog odbora JU Zavoda za Hitnu Medicinsku Pomoć Kantona smijenjen sa pozcije direktora. U nastavku prenosimo njegovo saopćenje koje je objavio na svom Facebook profilu.

“U maniru onih koji su u proljeće 1992. za Kurban bajram činili najgnusnije zločine nad Bošnjacima, Konakovićevi, Fortini i Vranićevi emisari okupili su se maloprije na nelegalnoj sjednici UO Hitne pomoći KS da bi izglasali moju smjenu. Znajući da sam vjernik, i da je moj blagdan sutra, tempirali su, po ličnom priznanju predsjednice UO Vesne Hadziosmanović, da smjena bude pred bajram. (tonski zapis nelegalne konstiturirajuće sjednice UO).

Zabrinjavajuće je ovo njihovo zlokobno postupanje, zabrinjavajuće je da je jedan nastavnik fizičkog vaspitanja uspio ubijediti visoko obrazovane akademske građane medicinske struke da nelegalno postupaju, ali vrhunac zabrinutosti je da i pored ukazivanja na nelegalno postupanje, članovi UO ustrajavaju na činjenju prekršaja. Zabrinjava svakog normalnog građanina ta njihova bahatost i osionost. Jedini logičan zakjučak koji se nameće je to, da trenutna vlast u KS od nekoga ima zeleno svjetlo da krši sve moguće propise i podriva pravni poredak u KS. (presude Ustavnog suda Federacije BiH protiv njihovih odluka). Razumijem političku nepodobnost, jer i ja bih vrlo rado smijenio trenutnu, potkapacitiranu Vladu KS, ali ne mogu mimo zakona, moramo svi valjda poštovati zakone i propise ove države.

Jer kako drugačije objasniti činjenicu da su članovi UO Hitne pomoći izglasali moju smjenu i pored dokumentovanog ukazivanja da krše poslovnik, da sjednice ( niti ova niti konstituirajuća) nisu zakazane onako kako je to propisao poslovnik, i da ću ih personalno, svakog člana ponaosob tužiti i tražiti odgovornost, pored tužbe koja će biti podignuta protiv ministra Vranića i vlade KS. Posebnu agresivnost prilikom insistiranja da moja smjena bude pred Bajram ispoljila je predsjednica UO Vesna Hadžiosmanović (Naša stranaka) i Ahmet Berilo (SDA ili NIP, zavisi ko je na trenutno na vlasti)

Već sam malo nagovijestio kako su Konakovićevi sljedbenici od mene tražili nelegalna zapošljavanja, ali o tome neki drugi put detaljnije, a ovdje samo malo pojašnjenje, radi se općinskim i gradskim vijećnicima, ali i onima koji to nisu.

Ovaj put par informacija o ministru Vraniću i njegovom ministrovanju.

Ministar Vranić, koji je po mom dubokom ubjeđenju prekršio za ovih pola godine, otkako je ministar, više propisa nego svi ministri zdravstva u historiji KS zajedno, nanijevši nesagledivu štetu zdravstvu u KS, od samog početka pokazao je jednu arogantnost i bahatost kada je u pitanju Hitna pomoć i ja lično. Da krenem redom.

Ministar Vranić je podsjećanja radi, kao prvu svoju aktivnost sproveo smjenu Kriznog štaba KS, neimenujući u novi saziv nikoga iz Hitne pomoći, a što je bila dobra praksa svih prethodnih kriznih štabova godinama unazad kada su u pitanju masovne nesreće, nanijevši nesagledive posljedice po zdravlje građana KS, jer je prosto nemoguće kvalitetno formirati strategiju borbe protiv masovnih zaraznih bolesti bez Hitne pomoći. Tu bahatost i neodgvornost su minstar Vranići i premijer Forto nastavili sazivajući nedavno sastanak u vezi planiranja aktivnosti zdravstvenih ustanova u KS za predstojeći četvrti val pandemije Covid 19, na kojem su ponovo izostavili predstavnike Hitne pomoći. I naravno da ne zaboravimo skandaloznu odluku Vlade iza koje prvenstveno stoje premijer Forto i ministar Vranić (uz odobravanje prve vedete kantona Konakovića), da se uposlenici Hitne pomoći izostave iz stumulacije zdravstvenih radanika KS, koji su pružili od prvog dana nemjerljiv doprinos u borbi protiv Covid 19.

Ministar Vranić je neposredno nakon dolaska na svoju funkciju došao u službenu posjetu Hitnoj pomoći. I mi smo se naravno ponijeli kao pravi domaćini, dočakali ministra kako to i dolikuje i zaželjeli mu dobrodošlicu. No ministar Vranić je prvom svojom rečenicom pokazao o kakvom profilu ličnosti se radi.

Naime, na uljudno i toplo pitanje našeg osoblja šta želi piti odgovorio je “VISKI”. Svi prisutni, čak i njegova pratnja, su se zbunili i pogledali prema meni, očekujući nekakavu burnu reakciju na ovu nisku provokaciju, ali sam njemu u inat ostao hladan. Podsjetila ga je servirka da smo zdravstvena ustanova i da se ne služi alkohol. To ga međutim nije pokoloebalo da ustraje u provokaciji i zatraži od mene da pošaljem nekoga u Merkator, koji je u neposrednoj blizini da kupi flašu viskija. Znao je ministar tačno kome, gdje i šta naručuje. Smjena uoči bajrama i naručivanje viskija jednom muslimanu, zasigurno na najbolji način opisuje ateistički ostrašćenog mrzitelja bošnjačkih tradicionalnih vrijednosti, ma koliko on to pokušao verbalno opovrgnuti. Acta, non verba, davno je mudro rečeno. A masa ih je takvih poput Vranića, trenutno na vlasti.

Također, prilikom drugog našeg tematskog sastanka u njegovoj kancelariji, oko formiranja punkta Hitne pomoći u općiin Stari grad, kojem je još prisustvovao načelnik Hadžibarić, i gospodin Malik Garibija, nastavio je sa provokacijama. Osim što nista konkretno nije rekao nakon mog uvodnog govora, u kojem sam prezentirao zakonske i podzakonske akte oko formiranja punkta Hitne pomoći u jednoj općini, ministar Vranić je provokativno pitao šta ću učiniti kada oni smijene Seku (Op.a. prof. Sebija Izetbegović) I kada uzmu vlast od SDA na federalnom nivou. Naravno da sam ukazao ministru da je tematski saastanak u pitanju, da smo se okupili zbog punkta Hitne pomoći, a ponavljam svjedok svega je bio i gospodin malik Garibija, jedan vrlo korektan čovjek koji je najzaslužniji uz nas iz Hitne pomoći, za pokretanje i realizaciju inicijative formiranja punkta hitne pomoći u Općini Stari grad.

Meni neće zasigurno bajram pokvariti, a vjerujem ni mnogima drugim, ovakvo nisko, bahato, necivilizacijsko postupanje, ali zasigurno hoće učvrstiti uvjerenje da nam predstoji lična i kolektivna borba za bolje stanje u društvu, za pravnu državu, poštivanje njenih propisa i da se ovakva ostrašćena, neprofesionalna, i nestručna vlast nikada više ne ponovi u KS”, poručio je dr. Zalihić.

SAFF