Telefonski razgovori Olega Čavke: “Razotkrit ću sramnu ulogu Dubravka Čampare” - BH Vijesti

Telefonski razgovori Olega Čavke: “Razotkrit ću sramnu ulogu Dubravka Čampare”


Nakon što je zaprijetio njegovom diskreditacijom, Dubravko Čampara zataškao predmet protiv Olega Čavke. Sve dogovoreno u sarajevskoj kafani Bugati. Čavka i Čampara se tokom dana međusobno optuživali u javnosti, a iste večeri dogovorili zataškavanje predmeta mobiteli.

Državni tužilac Dubravko Čampara uništio je optužnicu protiv svog kolege Olega Čavke koji je bio osumnjičen za krađu mobitela iz predmeta protiv Anesa Kurbegovića. Istraga.ba u posjedu je transkripata presretnutih razgovora i poruka koje dokazuju da su Čampara i Čavka “zataškavanje” kriminala dogovorili u sarajevskoj kafani Bugati. Čavka je, naime, obavijestio medije da će razotkriti sramnu ulogu tužioca Čampare, nakon čega su se njih dvojica sreli u Bugatiju. Sat vremena poslije tog susreta Čavka je odustao od svih izjava i ugovorenih intervjua, a Dubravko Čampara, zauzvrat, nikad nije podigao optužnicu protiv svog kolege. Evo detalja.

Posljednji je avgustovski dan 2016. godine bio kada su pripadnici SIPA-e, po nalogu Tužilaštva BiH, upali u kuću i kancelariju državnog tužioca Olega Čavke, kako bi pronašli dokaze o nestanku najmanje sedam mobitela koji su, prethodno, bili oduzeti od kriminalaca. Među traženim telefonima bio je i mobilni aparat oduzet kriminalcu Anesu Kurbegoviću.

“Tužilaštvo BiH sprovodi određene aktivnosti i odlučno je da se suprotstavi svim oblicima nezakonitosti i zloupotreba, bez izuzetaka, pa i ako se radi o zaposlenom ove pravosudne institucije”, saopćeno je tog dana iz Tužilaštva BiH.

Istog dana osumnjičeni državni tužilac je kazao medijima da je dobrovoljno dao izjavu postupajućem tužiocu Boži Mihajloviću. Unatoč tome, Tužilaštvo BiH je preko Ureda disciplinskog tužioca zatražilo suspenziju Olega Čavke. No, Prvostepena komisija VSTV-a koju je formirao Milan Tegeltija 8. je septembra odbila prijedlog za suspenziju. Po saznanju te odluke Oleg Čavka kreće u akciju. Počinje da redom poziva medijske kuće i za svoj “progon” optužuje Dubravka Čamparu.

“Podnio sam zahtjev za izuzeće tužioca Dubravka Čampare iz svih predmeta u kojima se meni nastoji konstruisati krivično djelo. Razotkrit ću pozadinu i montažu koja mi je napravljena. Sve je nastalo mržnjom i zavišću tužioca Čampare Dubravka. Potvrđena je njegova tazbinska povezanost sa Anesom Kurbegovićem, to jeste, njegova supruga je prva rodica Dubravka Čampare. Pokušava mi smjestiti krivično djelo po instrukcijama pravosudno-policijske mafije. Poremećaj je nastao kada sam uhapsio Zijada Turkovića, jer je Turković Šejla vjerenica Aljoše Čampare, što je dokaziva i nesporna činjenica”, govorio je novinarima tog dana državni tužilac Oleg Čavka.

Čavka je  prvu izjavu tog 8. septembra 2016. godine dao novinarki Al Jazeere Nadini Malićbegović koja mu je kazala da će “izjavu o odluci disciplinske komisije objaviti, dok će prilog ići u naredna dva-tri dana”.

Istog dana u 15 sati 30 minuta Čavka je nazvao novinara Klixa Ervina Mušinovića, koji je danas angažovan u Kabinetu federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare.

“Riječ je o političkoj konstrukciji jednog tužioca koji je familijarno povezan sa Kurbegović Anesom, što mu je bio razlog za izuzeće iz tog predmeta. Zaslijepljen je mržnjom i zavišću protiv mene i sve to diktira pravosudno-policijska mafija. Nesporno ću razotkriti ulogu tužioca i ovog sramnog čina Tužilaštva. Smijete li ovo objaviti”, upitao je Čavka tada novinara, a danas Čamparinog savjetnika Mušinovića.

“Smijemo”, kazao je Mušinović.

Međutim, ta izjava nikad nije objavljena na portalu klix.ba.

Pola sata nakon razgovora sa novinarom klixa, Čavka je pozvao i novinarku BIRN-a Mariju Taušan, te je opet za sve optužio Dubravka Čamparu. No, ovoga puta novinarka je upozorila Čavku da oni ne mogu tek tako objavljivati izjave, već da se moraju saslušati sve strane.

“To je moja izjava i treba je prenijeti tako”, kazao je Čavka.

“Pa, ne možemo to tako navesti, da ne bude zabune”, odgovorila je Taušan.

Razočaran, Oleg Čavka odgovara: “OK. Ima ko može sve objaviti”.

Istog dana BIRN je objavio tekst u kojem citiraju izjave i Olega Čavke i prozvanog Dubravka Čampare.

“Nemam ja ništa apsolutno protiv tužioca Čavke. Predmet je redovan i ja ga radim. Radit ću po zakonu, a tužilac Čavka neka piše što misli i želi. Nije ni meni prijatno raditi kolegu, ali takav nam je posao. Apsolutno nemam ništa protiv Čavke”, kazao je Čampara u izjavi za BIRN BiH.

Iako su tokom dana optuživali jedan drugog za kriminal, Čavka i Čampara, uplašeni međusobnim optužbama, javnim ucjenama i saznanjima koja su imali jedan o drugom, odlučuju da se iste večeri sastanu u sarajevskoj kafani Bugati.

“Gdje je Bugati? Ne mogu da skontam. Idem pješke od Četiri sobe gospođe Safije”, govori Oleg Čavka Dubravku Čampari u presretnutom telefonskom razgovoru.

“Samo pravo dolje. Samo pravo. Vidjet ćeš”, usmjerava ga Čampara.

Čavka i Čampara su se sreli 8. septembra oko 22 sata. Razgovor je potrajao do kasno u noć. Nakon toga sve se promijenilo. Državni tužilac Oleg Čavka sat vremena poslije susreta sa Čamparom odustaje od svih izjava koje ranije tog dana dao protiv svog kolege. Čak otkazuje i gostovanje na Face TV koje je ranije ugovorio. Naglo se razbolio.

“Moraću otkazati gostovanje zbog zdravstvenih razloga”, napisao je Čavka u poruci upućenoj producentici Face TV-a.

Poruku je poslao svega 6 sati nakon što je ugovorio gostovanje tokom kojeg bi “razotkrio sramnu ulogu Dubravka Čampare”.

Osim gostovanja na Face TV, Čavka je odustao i od izjave koju je ranije tog dana dao za Al Jazeeru i u kojoj je govorio o kriminalu Dubravka Čampare.

“Molio bih Vas da ne objavljujete moju izjavu. Sve sam rekao u afektu. Bio sam ljut i nakon toga sam imao zdravstvenih problema. Stres mi je nedopustiv sada. S poštovanjem. Oleg”, napisao je u poruci upućenoj novinarki Nadini Malićbegović.

“Sramna uloga tužioca Dubravka Čampare” nikad nije razotkrivena. Optužnica protiv Olega Čavke zbog nestanka mobitela nikad nije podignuta. Novinar Klixa Ervin Mušinović zaposlen je danas u kabinetu Dubravkovog brata Aljoše Čampare koji u svojim javnim nastupima hvali profesionalizam državnog tužioca – Olega Čavke.

Istraga.ba