Talibani pregazili ključni grad, Afganistan na korak do pada…


Lokalni dužnosnik rekao je za BBC da su vladine snage još jedino drže aerodrom.

Kunduz, ključni grad na sjeveru Afganistana, pao je u ruke talibana u nedjelju ujutro i treće je pokrajinsko središte koje su pobunjenici osvojili u samo 48 sati, a borbe sada nastavljaju za četvrti glavni grad pokrajine u nastavku ofenzive koju su počeli s povlačenjem američkih snaga.

“Kunduz je pao. Talibani su preuzeli kontrolu nad svim ključnim zgradama u gradu”, javio je dopisnik AFP-a iz Kunduza koji je od 2015. već tri puta pao u ruke pobunjenika.

Lokalni dužnosnik rekao je za BBC da su vladine snage još jedino drže aerodrom.

Očevici javljaju o kaotičnim scenama: brojne zgrade i trgovine gore, a talibanska zastava podignuta je u središtu grada.

U glavnome gradu pokrajine na sjeverozapadu zemlje Sar-e-Pulu nastavljaju se borbe jer su “talibani ušli u središte grada” i sada se “borbe vode od ulice do ulice”, rekla je Aziza Džalis, zastupnica u parlamentu.

Smješten 300 km sjeverno od Kabula i 50 kilometara južno od granice s Tadžikistanom, Kunduz je treći glavni grad koji su talibani zauzeli od svibnja kada je počela završna faza povlačenja američkih snaga iz Afganistana. Riječ je o velikom komercijalnom središtu, a uoči njegova zauzimanja govorilo se da bi preuzimanje kontrole nad njim bilo bez presedana i predstavljalo bi korak prema povratku talibana na vlast.

Talibani su u petak osvojili Zarandž, glavni grad pokrajine Nimroz na jugozapadu zemlje te Šebergan, glavni grad pokrajine na sjeveru.

Sukobi između snaga afganistanske vlade i talibana jačaju u cijeloj zemlji usporedno s povlačenjem Amerikanaca nakon 20 godina prisutnosti u toj zemlji u kojoj su talibanski režim svrgnuli 2001. nakon terorističkih napada 11. rujna.

Talibani su u posljednja tri mjeseca zauzeli golema ruralna područja, iz nekih područja izbjegli su civili čime se stvara nova izbjeglička kriza.

Sada ti pobunjenici protiv međunarodno priznate vlade svoju ofenzivu usmjeravaju na velike gradove i opkolili su i Kandahar i Herat, drugi i treći po veličini grad u državi.

“Zbog stalne propagande talibana afganistanske sigurnosne snage gube moral”, rekao je u subotu za agenciju France presse visoki dužnosnik iz pokrajine Nimroza koji je želio ostati anoniman.

“Čak i prije napada talibana … brojni pripadnici afganistanskih snaga predali su oružje, skinuli uniforme, napustili svoje postrojbe i pobjegli”, dodao je.

Aktivist Rasikh Marof AFP-u je u telefonskom razgovoru iz Kunduza u subotu rekao da su se vladine snage “silovito borile” nastojeći spriječiti prodor talibana.