Talibani pokorili Panjšir


Posljednje uporište protivnika talibanskog režima, provincija Panjšir, pod potpunom je kontrolom vlasti u Kabulu, objavio je TOLO News, TV kuća iz Afganistana.

 

Pozivajući se na izjave rukovodstva talibana, ovaj medij prenosi da su pripadnici Nacionanog pokreta otpora (NRF) potisnuti iz glavnog grada ove provincije – Bazaraka.

“Pobijedili smo! Afganistan je sada na putu mira”, saopćio je glasnogovornik talibana Zbihulah Mudžahid.

Iz NRF-a nisu ni potvrdili ni demantirali ovu izjavu.

No, poručili su da se neće predati i da će nastaviti borbu protiv talibana.

“Uvjeravamo sve stanovnike Afganistana da će se rat protiv talibana nastaviti sve dok pravda i sloboda ne pobijede”, navedeno je u objavi ove organizacije na Twitteru.

Prema navodima s društvenih mreža, talibani su tokom protekle noći snažno zasuli položaje NRF-a u Panjširu artiljerijskom vatrom i udarima iz zraka. Tvrdi se da su korišteni i dronovi, te da su se protivnici talibana morali povući s nekih od strateških kota.

Mediji prenose i da su predstavnici NRF-a zatražili prekid borbi, kako bi se u provinciju dostavila neophodna humanitarna pomoć.

Talibani su, u prilog tvrdnji da su slomili otpor, objavili i sliku gdje se vide njihovi borci u i oko ureda guvernera Panjšira.