Talibani na ulazu u Kabul


Tisuće civila pobjeglo je u relativnu sigurnost Kabula, glavnog grada Afganistana, dok su talibani preuzimali kontrolu u jednom po jednom gradu diljem ostatka države. No, talibani se sad sve više približavaju prijestolnici, a pojavili su se i izvještaji o američkim zračnim napadima na položaje talibana koji su praktički na vratima Kabula.

Najnovija procjena američkih obavještajaca predviđa da će talibani zauzeti Kabul u idućih 30 dana, no posljednje snimke pokazuju da militanti napreduju ekstremno brzo.

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani u subotu se, nakon neobjašnjive javne odsutnosti, konačno obratio naciji, a iako su neki očekivali da bi mogao podnijeti ostavku, to se nije dogodilo.

– Kao vašem predsjedniku, u fokusu mi je sprečavanje daljnje nestabilnosti, nasilja i raseljavanja mog naroda. U trenutnoj situaciji, naš glavni prioritet je remobilizacija naših sigurnosnih i obrambenih snaga i oko toga poduzimamo ozbiljne korake, rekao je.

Predsjednik Ghani dodao je “neće dopustiti da rat nametnut ljudima uzrokuje smrt nevinih ljudi, nestanak postignuća u posljednjih 20 godina, uništavanje javnih objekata i nastavak nestabilnosti” te je pohvalio “hrabre sigurnosne snage koje pokušavaju obraniti gradove od talibana”.

Rekao je i kako je započeo “konzultacije” unutar vlade, s političkim čelnicima i međunarodnim partnerima, kako bi se pronašlo “političko rješenje u kojem će se očuvati mir i stabilnost”.

No, talibani i dalje nezaustavljivo napreduju u Afganistanu, odakle mnoge zemlje, među kojima i Sjedinjene Države i Velika Britanija, evakuiraju svoje državljane i diplomate.

‘Talbani su 20 minuta udaljeni od Kabula’

Dopisnik Sky Newsa iz Afganistana Stuart Ramsay, u javljanju uživo iz Kabula za tu televiziju rekao je kako su talibani “20 minuta udaljeni” od glavnog grada.

– Kabul ne samo da je okružen, nego je pod pritiskom talibana, rekao je Ramsay i dodao kako se očekuje dolazak američkih i britanskih vojnih snaga koji polako pristižu.

– Dolazak stranih vojnika mogao bi potencijalno primiriti situaciju, ali odluka afganistanskog predsjednika da ne odstupi definitivno ne koristi situaciji, budući da su talibani odbili prijašnje ponude o ‘podjeli vlasti’, rekao je.

– Ako vide da predsjednik neće pregovarati s njima, a talibani trenutno imaju veliku moć, to bi moglo dovesti do novog vala nasilja, rekao je Ramsay.

Talibani su se u subotu približili Kabulu i zauzeli ključni grad u blizini afganistanske prijestolnice, dok su američki vojnici stigli kako bi pomogli u evakuaciji zaposlenika veleposlanstva i drugih civila.

Zauzeli su ključni grad udaljen 70 km od Kabula

Nastavljajući brzo napredovanje, pobunjenici su zauzeli Pul-e-Alam, oko 70 km od Kabula i glavni grad pokrajine Logar, rekao je član lokalnog pokrajinskog vijeća. Talibani nisu naišli na veliki otpor, rekao je anonimno za Reuters.

Zauzeće grada, ključnog za potencijalni napad na Kabul, dolazi dan nakon što su pobunjenici zauzeli drugi i treći najveći grad u zemlji.

Pentagon je priopćio da će dvije bojne marinaca i jedna pješačka bojna stići u Kabul do nedjelje navečer. Ukupno će u Kabulu biti raspoređeno 3 tisuće američkih vojnika.

– Stigli su i nastavit će pristizati do sutra, rekao je anonimno američki dužnosnik za Reuters.

Borbena grupa pješačke brigade bit će premještena u Kuvajt iz Fort Bragga u Sjevernoj Karolini te će djelovati kao brza podrška snagama u Kabulu, ako bude potrebno, objavio je Pentagon.

Velika Britanija i nekoliko drugih zapadnih zemalja također šalju svoje postrojbe, uslijed raspadanja otpora afganistanskih snaga i posljedičnih strahova da bi napad na Kabul mogao početi za samo nekoliko dana.

Gubitak Kandahara težak udarac za vladu

Dužnosnik afganistanske vlade potvrdio je u petak da su talibani osvojili i drugi najveći grad Kandahar, ekonomsko središte juga Afganistana.

Radikalna islamistička skupina također je zauzela i Herat na zapadu zemlje.

Gubitak Kandahara težak je udarac za vladu. Riječ je o glavnom uporištu talibana, izvorno paštunskih boraca, čija je organizacija formirana 1994. u kaosu građanskog rata.

Kandahar se nalazi blizu Spin Boldaka, jednog od dvaju glavnih graničnih prijelaza prema Pakistanu, a i jedan je od glavnih izvora poreznih prihoda.

Dužnosnik američkog ministarstva obrane rekao je prije pada Pul-e-Alama da postoji zabrinutost da bi talibani, koji su svrgnuti s vlasti u zemlji 2001. nakon terorističkog napada 11. rujna, mogli započeti operaciju s ciljem zauzimanja Kabula u roku od nekoliko dana.

“Kabul nije trenutno neposredno ugrožen, ali jasno je da ako samo pogledate što su talibani radili, možete vidjeti da pokušavaju izolirati Kabul”, rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Neka su veleposlanstva počela spaljivati osjetljive materijale uoči evakuacije, navode diplomati.

Američko veleposlanstvo u Kabulu obavijestilo je djelatnike da imaju na raspolaganju uređaje za uništavanje papira i elektroničkih uređaja kako bi se “smanjila količina osjetljivog materijala u objektu”, navodi se u dokumentu koji je vidio Reuters.

Međunarodna zajednica zabrinuta situacijom

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je talibane da odmah zaustave ofenzivu u Afganistanu i upozorio je da “Afganistan izmiče kontroli”.

“Ovo je trenutak da se zaustavi ofenziva. Ovo je trenutak da se pokrenu ozbiljni pregovori. Ovo je trenutak da se izbjegne produženi građanski rat ili izolacija Afganistana”, rekao je Guterres novinarima u New Yorku.
Mnogi stanovnici glavnog grada stvaraju zalihe riže i druge hrane. U veleposlanstvima se podnose deseci tisuća zahtjeva za izdavanje vize, navode dužnosnici.

Prvi potpredsjednik Afganistana Amrulah Saleh rekao je nakon sastanka vijeća za sigurnost, kojim je predsjedao predsjednik Ashraf Ghani, da je ponosan na vojsku i da će vlada učiniti sve što može kako bi ojačala otpor talibanima.

Zbog trenutnog razvoja situacije strahuje se od moguće izbjegličke krize i pogoršanja ljudskih prava u zemlji.

Oko 400 tisuća civila protjerano je ove godine, a 250 tisuća od svibnja, navodi dužnosnik UN-a.

Od većih gradova u zemlji vlada kontrolira, uz Kabul, Mazar-i-Sharif na sjeveru zemlje i Jalalabad blizu pakistanske granice na istoku.

Biden ne žali zbog povlačenja iz Afganistana

Zbog brzine napredovanja talibana neki problematiziraju američko povlačenje, koje je dogovoreno prošle godine za vrijeme administracije Donalda Trumpa.

Američki predsjednik Joe Biden je rekao ovoga tjedna da ne žali zbog odluke o povlačenju te je istaknuo da je Washington uložio više od bilijun dolara u Afganistanu i izgubio tisuće vojnika u 20 godina.

Pozvao je afganistanske lidere i vojsku da se bore za svoju zemlju.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da većina Amerikanaca podupire Bidenovu odluku, a republikanci su kritizirali način povlačenja.

Vođa republikanaca u Senatu Mitch McConnell rekao je da je riječ o “debaklu”, dodavši da nije kasno za zaustavljanje talibanskog napredovanja prema Kabulu pružanjem zračne i druge podrške afganistanskoj vladi.

Jutarnji