Suljagić reagovao na Vučićeve poruke: Stav Srbije o genocidu u Srebrenici je potpuno nevažanPovodom usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini Crne Gore predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbi “neće prihvatiti žig kolektivne krivice”. Na tu izjavu je reagovao Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić oglasio se na svom Twitter profilu povodom poruka zvaničnika Srbije, gdje je napisao da genocid u Srebrenici uopšte nije podložan debati.

“Uvjerenje srpskih elita da je 25 godina kasnije bilo šta u vezi sa Srebrenicom podložno debati i da, štaviše, Srbija ima neko mjesto u toj debati, dokaz je dubinske fašizacije ne samo političkog, medijskog i akademskog establišmenta. Ukratko: zabole nas šta vi prihvatate ili ne”, napisao je Suljagić.

Podsjetimo, Vučić je kazao da su Crnogorci Rezolucijom o genocidu u Srebrenici željeli da nametnu kolektivnu krivicu Srbima, odnosno Skupština je radila “protiv interesa srpskog naroda”.
“Je li ta Srebrenica u Crnoj Gori? Kakve veze Srebrenica ima sa Crnom Gorom? Što se oni miješaju u tuđe odnose? Ko smo mi da danas arbitriramo između Turske i Armenije ili Nijemaca i kojeg god hoćete naroda napadnutog u Drugom svjetskom ratu?”, rekao je Vučić.

Lider Srbije smatra da je Skupština Crne Gore namjerno željela ostaviti stigmu cijelom narodu. Treba istaći da Rezolucija precizno govori o individualnoj odgovornosti, a ne kolektivnoj kako se pokušava plasirati iz srbijanskog političkog vrha.

IZVORKlix.ba