SUD BiH UKINUO SVE MJERE ZABRANE U PREDMETU MUTAP I DRUGI: “Tužilac nije iznio bilo kakve činjenice i okolnosti da je vršen uticaj na svjedoke”


“Okolnosti na koje su svjedoci ukazivali isključivo su se odnosile na nelagode koji bi proizašle iz medijskih komentara njihovog svjedočenja i objavljivanja fotografija, što je povodom ovog krivičnog slučaja postala redovna medijska praksa”,navedeno je u obrazloženju Rješenja Suda BiH.

Sud Bosne i Hercegovine ukinuo je sve mjere zabrane svim optuženim u predmetu Zijad Mutap i drugi, kojima Tužilaštvo BiH stavlja na teret da su, organizirajući se u kriminalnu grupu, prikrivali dokaze o načinu stradanja Dženana Memića.

“Razmatrajuci opravdanost produženja mjera zabrane Sud se osvrnuo na dosadašnji tok postupka kako bi razmotrio ponašanje optuženih, odnose prema saslušanim svjedocima i odnose samih svjedoka prema obavezama svjedočenja u okolnostima slučaja. Na osnovu analize navedenih okolnosti, Sud je zaključio da nijedan od do sada saslušanih svjedoka, a posebno prilikom obrazlaganja razloga traženja mjera zaštite neobjelodanjivanja slike u medije, nije naveo bilo koju činjenicu koja bi ukazivala na postojanja direktnog ili indirektnog uticaja optuženih na svjedoke optužbe, a koji uticaj ili kontakt bi mogao izazvati posebne štetne posljedice i otežati njihov položaj svjedoka u dokaznom postupku”, navedeno je u obrazloženju Rješenja Suda BiH

Niko od saslušanih svjedoka pod mjerama zaštite, navodi Sud BiH, nije isticao bilo kakav problem u odnosu na optužene, koji bi bio zakonski osnov za dalje trajanje mjera zabrane koje su na snazi.

Sud ukazuje i na činjenicu da Tužilac u usmenom izjašnjenju na glavnom pretresu nije iznio bilo kakve činjenice i okolnosti koje bi ukazivale na postojanje namjere kod nekog od optuženih da na bilo koji način vrši nedozvoljeni uticaj na svjedoke, odnosno da je do navedenog uticaja došlo ranije, što bi bio zakonski osnov da se mjere zabrane produže. Jedini razlog koji tužilac navodi svodi se na činjenice da još predstoji saslušanje jednog broja svjedoka za mjerama zaštite, što samo po sebi, u konkretnom slučaju ne može biti određujuća okolnost na osnovu koje bi Sud trebao donijeti odluku o daljem trajanju izrečenih mjera zabrane. Opasnost od uticaja na svjedoke mora biti konkretizovana i
izvjesna zbog činjenica koje na to osnovano ukazuju. Pretpostavka da bi se uticaj mogao desiti mora biti određenog stepena vjerovatnoće da bi odluka Suda bila zakonita i da bi
se mogla u zakonitom postupku preispitati”, piše u obrazloženju Rješenja Suda BiH koje je potpisao predsjednik Vijeća Branko Perić.

Podsjećamo, u julu prošle godine Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Zijada Mutapa, Alise Ramić, ranije Mutap, Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića. Svi navedeni su optuženi zbog organiziranog kriminala i sprečavanja otkrivanja i dokazivanja stradanja Dženana Memića.

Časni sude, mi da imamo objektivnih dokaza, mi bismo ih iznijeli“, kazao je na jednom od ročišta državni tužilac Ćazim Hasanspahić koji zajedno sa tužocem Drubravkom Čamparom zastupa ovu optužnicu podignutu u periodu kada je bivšoj glavnoj državnoj tužiteljici Gordana Tadić prijetila smjena zbog propusta u rukovođenju Tužilaštvom BiH.

Istraga.ba je u nekoliko navrata pisala o brojnim nelogičnostima u ovom predmetu, koji je služio za medijsku kampanju bivše glavne tužiteljice Gordane Tadić koja se od početka ove sedmice, zbog korupcije, nalazi na crnoj američkoj listi. Sve osobe koje su upozoravale na namjeru ili propuste i Tužilaštva BiH u ovom slučaju, našle su se na medijskom udaru porodice ubijenog Dženana Memića i njihovog pravnog zastupnika Ifeta Ferageta. Muriz Memić i Ifet Feraget su, nakon svakog ročišta, komentarisali iskaze svjedoka date pred Sudom BiH, upućujući čak i brojne uvrede prema samim svjedocima, ali i braniteljima optuženih. Sve ovo u svom rješenju primjećuje i Sud BiH.

“Okolnosti na koje su svjedoci ukazivali isključivo su se odnosile na nelagode koji bi proizašle iz medijskih komentara njihovog svjedočenja i objavljivanja fotografija, što je povodom ovog krivičnog slučaja postala redovna medijska praksa“,navedeno je u obrazloženju Rješenja Suda BiH.

(Istraga.ba)