Stojanović: Mislim da će Vlade biti bez SDA; Bradara: Nikada neću zatajiti svoju prošlost niti svoje prijatelje - BH Vijesti

Stojanović: Mislim da će Vlade biti bez SDA; Bradara: Nikada neću zatajiti svoju prošlost niti svoje prijatelje

– Ovo jeste zahtjevna i časna pozicija, za koju sam sigurna da ću nastojati i opravdati povjerenje koje mi je dato. Vjerujem da će izborna komisija što prije završiti provjere i potvrdu. Na nama je da se okrenemo budućnosti i da što prije krenemo u uspostavu izvršne vlasti. Danas ili sutra kreću rokovi za konsultacije vezano za izbor predsjednika i cijele Vlade FBiH, Ustav je tu jasan. Ja ću koristiti sve što su demokratska načela. Žao mi je što je ovo trajalo ovoliko dana. Pozicija predsjednika je politička, a nastojat ću da ona bude i životna – kazala je Bradara te prokomentarisala činjenicu da neki zastupnici nisu za nju glasali sa obrazloženjem da je učestvovala na prijemu ratnog zločinca i fotografisala se sa njim:

– Ja nikada neću zatajiti svoju prošlost niti svoje prijatelje. Sve što radim, radim transparentno. Mislim da je rat bio prije 30 godina i da se BiH mora okrenuti budućnosti – poručila je ona.

Komentarišući moguće blokade Bradara je kazala “mi smo ovih dana vidjeli jednu vrstu blokada. Mislim da smo ovo mogli izbjeći da se kolega Lendo htio dogovoriti. Izgubili smo nekih desetak dana nepotrebno. Pustite da proces konsultacija bude obavljen onako kako je to predviđeno – kazala je Bradara.

Nakon sjednice, obratio se i Igor Stojanović (SDP), koji je izazbran za potpredsjednika FBiH.

– Ja mislim da će Vlade biti bez SDA. Nadam se da ćemo doći do rješenja i nakon osam godina Vlade Fadila Novalića dobiti novu Vladu. Nema rješenja bez dogovora. Pregovori oko programa i resora se vode unazad par mjeseci, SDA nikada nije bila na pregovorima, a sada ih ukljuciti u taj proces ne vjerujem da je moguće. Vrlo je čudno da SDA mora pasti sa vlasti da bi se pokrenula izmjena Ustava. To je neiskren i licemjeran potez SDA. U svakom slučaju za BiH to može biti dobro – poručio je Stojanović.