State Department izrazio podršku Schmidtu i korištenju bonskih ovlasti - BH Vijesti

State Department izrazio podršku Schmidtu i korištenju bonskih ovlasti

– U


orijenjena u Daytonskom mirovnom sporazumu, operacija EUFOR-a Althea i dalje je ključna za održavanje stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine – saopćio je Price.

Podsjetio je da je Ured visokog predstavnika (OHR) civilna misija koja odgovara EUFOR-u Althea.

– Također igra ključnu ulogu u osiguravanju stabilnosti u BiH, podržava vladavinu prava i pomaže u reformi demokratskih institucija kako bi se unaprijedio napredak BiH na njenom odabranom euroatlantskom putu – naveo je te dodao:

– SAD u potpunosti podržavaju visokog predstavnika Christiana Schmidta i njegovu mogućnost da koristi sve neophodne ovlasti, uključujući i Bonske ovlasti, sve dok se ne okonča Agenda 5+2 i dok BiH ne bude mirna, suverena država, s teritorijalnim integritetom i nepovratno na putu ka evropskim integracijama.

Istakao je da visoki predstavnik i njegov Ured zaslužuju punu podršku međunarodne zajednice u tom zadatku.

– Žao nam je što Vijeće sigurnosti nije moglo čuti visokog predstavnika Schmidta tokom rasprave o njegovom izvještaju na sjednici na kojoj je usvojena Rezolucija 2604.

SAD snažno podržavaju vladu BiH jer ona nastoji konsolidovati multietničku demokratiju i ojačati demokratske institucije, suzbiti korupciju i pružiti ekonomske prilike svim ljudima – napisao je također Price.