STARA NARODNA VJEROVANJA: Stavite JEDNU SITNICU POD TEPIH i sreća će se useliti u vaš dom
Otkrivamo vam neke stvari kojih se mnogi pridržavaju kako bi im u kuću ušli sreća i bogatstvo.   Da bi sreća posjetila kuću, držite u svom domu strani novčić kao talisman, ali samo u srebrnoj boji.

Da bi u životu sve išlo kao „po loju“, sačekajte mlad Mjesec i ispremještajte namještaj po svojoj kući. Nikada ne bacajte polu-pojedene komade hljeba ako ne želite da izgubite svoju sreću. Komadi hljeba, čak i pokvareni i osušeni, ne treba bacati, inače će bogatstvo napustiti kuću. Bolje hraniti životinje ili ptice.

Ako vas je sreća napustila, potrebno je da sipate so na sve prozorske daske u kući. I neka leži dok se sreća ne vrati. Poslije toga, biće potrebno da se so pomete (nikako je rukama ne smijete dodirnuti), stavi u kesu i odnese daleko od kuće, gdje ćete je zakopati. 

Ako se spotaknete o desnu nogu, to znači da je nevolja blizu. Da biste je izbjegli, potrebno je tri puta da gazite desnom nogom o zemlju i kažete: „Idi u zemlju nevoljo, dalje od mene“. Ako se spotaknete o lijevu nogu, to obećava sreću.

Ako vas je novčana sreća napustila, stavite malu količinu mahovine ispod tepiha u vašoj kući, novac će početi da dolazi. 

Zaduživanje i pozajmljivanje, kao i brojanje novca moguće je samo do podneva. Ako to uradite uveče, onda nećete imati novca.

Ako želite da poklonite nekome novčanik, obavezno u njega stavite novčanicu ili novčić – tada će vaš poklon donijeti dobro onome kome ga poklonite, a novac će se naći u njegovom novčaniku. Da, i vaše blagostanje će rasti.

Ako se ogledalo razbije u kući, da biste izbjegli nevolje, isperite njegove dijelove vodom i zakopajte ih u zemlju. Ako u prostoriji u kojoj visi ogledalo, nekome dugo nije bilo dobro, ili su se tamo posvađali, ili se desila neka nevolja, ogledalo se mora obrisati svetom vodom.

Nikada ne ostavljajte nož zaboden u hljeb ako ne želite da upoznate siromaštvo, glad i oskudicu.