Šta Schmidt želi postići uvlačenjem reisu-l-uleme Kavazovića u politički glib BiH? - BH Vijesti

Šta Schmidt želi postići uvlačenjem reisu-l-uleme Kavazovića u politički glib BiH?

Schmidt je Kavazovićeve izjave nazvao retorikom podjela.

Državni zastupnik NES-a Jasmin Emrić izjavio je za Faktor kako nema ništa sporno u izjavi reisa Kavazovića ni bilo koga drugog “koji kaže da je spreman braniti suverenitet i teritorijalni integritet svoje države”.

– To ne spada u agresivnu retoriku. Po meni je to domoljubna izjava i privrženost državi – kaže Emrić.

– Šta on tim želi postići? Očito predstaviti krivu sliku o reisu-l-ulemi kao poglavaru Islamske zajednice kao nekoga ko huška ili radikalizira. To je potpuno pogrešan način. Mislim da je Schmidt još jednom napravio veliku grešku, pored svih drugih grešaka koje je uradio posljednjih mjeseci. Topi se njegov kredibilitet i autoritet kao osobe koja obavlja funkciju visokog predstavnika – zaključio je Emrić.

Zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović smatra da izvještaj govori o suštini namjera visokog predstavnika u BiH.

– On pokušava da uvlačenjem reisu-l-uleme u politički glib pokaže da su Bošnjaci u Bosni i Hercegovini jedna vjerska skupine koja nema političke, nego samo vjerske lidere. Schmidt u izvještaju nije dovoljno pažnje posvetio političkim faktorima koji su su antibosanski i koji ruše BiH na svakom koraku – kaže Mehmedović za Faktor.

Ističe da bi Schmidt kao visoki predstavnik trebao biti zaštitnik institucija BiH.

– Izvještaj je u skladu sa njegovim namjerama, a to je da Federaciju BiH stavi pod potpunu kontrolu HDZ-a, odnosno Republike Hrvatske, a Republiku Srpsku pod potpunu kontrolu Srbije i njenih političkih satelita u BiH, a da bi se potpuno eliminisao politički utjecaj Bošnjaka prije svega, ali i bosanskih građana – poručuje Mehmedović.