ŠTA RADI TROJKA! Dozvoljena i dogovorena agresija na energetski suverenitet BiH, paralelni i specijalni odnosi kao oruđe!

Piše: Rasim Belko

Pomenuti trojac na čelu trojke očigledno je zanemario svoju obavezu iz zakletve i preuzetih dužnosti da štiti interese Bosne i Hercegovine, što se naročito odnosi na Konakovića i Fortu.

Vijeće ministara, odnosno konkretno ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac destruktivnim je djelovanjem onemogućio formiranje Komisije za koncesije BiH kojoj je Ustavni sud BiH naložio da riješi pitanje Hidroelektrane “Buk Bijela”.

Košarac je to radio po naredbi Milorada Dodika, jer vlast u entitetu Rs po nalogu Beograda želi eliminirati državu Bosnu i Hercegovinu, njene institucije i organe iz odlučivanja o projektu “Buk Bijela”.

Podsjećamo, projekat je to u kojem bi glavnu riječ vodila Elektroprivreda Srbije (državna kompanija), a partner bi joj bila Elektroprivreda Rs. Cilj projekta “Buk Bijela” je jasan, ekonomsko i energetsko jačanje Srbije nauštrb Bosne i Hercegovine.

Rijeka Drina dijelom kojim pripada našoj državi spada u državnu imovinu i sva ujdurma oko projekta pomenute hidroelektrane je da se ospori vlasništvo i nadležnost Bosne i Hercegovine nad rješavanjem izgradnje hidroelektrane na Drini.

Srbija igra dvostruku igru i dok laicima i naivcima iz trojke nudi priču o saradnji i relaksaciji odnosa, kroz specijalne i paralelne odnose i odanost režima u Banjaluci, pokušava oteti potencijal Drine i pretvoriti ga u značajan energetski i ekonomski izvor moći Beograda.

Trojka već mjesecima uopće ne spominje problem “Buk Bijela”, iako je baš taj projekat bio jedan od prvih detonatora krize u Bosni i Hercegovini koja se poslije pojačavala i kulminirala napadom Rs na ustavno – pravni poredak i Ustavni sud BiH.

I sve to vrijeme trojka priča priču o relaksaciji i deeskalaciji odnosa. Pitanje je samo jesu li Konaković, Nikšić i Forto dogovorili sa Dodikom da prepuste “Buk Bijelu” Srbiji i Rs i dozvolili im da to rade mimo institucija države?

Ukoliko jesu, oni bi morali biti na optuženičkoj klupi baš kao i njihov partner Milorad Dodik zbog antidržavnog i antiustavnog djelovanja. Jer, priča o “Buk Bijeloj” je više priča o energetskom i teritorijalnom suverenitetu Bosne i Hercegovine nego o energiji i elektrici.

Ako je trojka dogovorila da odluke Ustavnog suda nisu potrebne da bi Srbija gradila na Drini (državnoj imovini) hidroelektranu, trojka mora biti procesuirana za podrivanje suvereniteta (teritorijalnog i energetskog) i rušenje ustavnog poretka, jer su se u tom slučaju i oni oglušili o odluke Ustavnog suda.

A šutnja je opasan signal! Naročito nakon činjenice da je na dnevnom redu sutrašnje zajedničke sjednice Vlade Srbije i Rs upravo analiza napretka projekta “Buk Bijela”. S obzirom na kompliciranost odnosa, ali i sve odluke koje su donesene i tiču se tog projekta, jasno je da vlade susjedne države i bh. administrativne jedinice ne bi imale šta analizirati ukoliko im trojka nije dala signal da će to “biti završeno”.

Ako znamo koliko se trojkaši boje za svoje pozicije i koliko je Milorad Dodik istrajan u ucjenjivanju, postoji realna bojazan da bi se u skorijoj budućnosti mogao dogoditi dogovoreni atak na energetski suverenitet. Odnosno, da bi Srbija kroz institucije Bosne i Hercegovine mogla dobiti potrebne saglasnosti za izgradnju projekta “Buk Bijela”.

Nema sumnje da će Srbija u tom planu koristiti paralelne i specijalne veze sa Rs kao oruđe realizacije svojih ciljeva, a sve kombinovano moglo bi državnu imovinu Bosne i Hercegovine pretvoriti u zlatnu koku srbijanske ekonomije.

Nije da sličnim pojavama nismo svjedočili i ranije, ali one su bile posljedica ili nasljedstva SFRJ ili oružane agresije na BiH.

Ukoliko se Srbiji dozvoli “Buk Bijela” u institucijama BiH bit će to prvi put da Sarajevo biva saučesnikom agresorima u razbijanju energetskog, ali i teritorijalnog suvereniteta BiH.

I dok Konaković, Nikšić i Forto gase vatre i žeđ za foteljama svojih partijskih pijuna, planovi za konačnu realizaciju tog udara na energetski suverenitet BiH bit će krojeni na teritoriji BiH, u Banjaluci.

A kada progleda troglavo vodstvo trojke, bit će primorano da nas trajno oslobodi potencijala Drine i ojača Srbiju koja će novcem zarađenim na našem hidropotencijalu kupovati oružje za nove zločince. Drina se opet crveni, ovaj put ne od bošnjačke krvi, već od činjenice da je Sarajevo prepušta onima koji su u nju bacali ubijene Bošnjake.

Oni dođoše, izgleda da ćemo mi morati ići!

NAP