Šta je Nikšić ostavio Novaliću u robnim rezervama: Ubuđalo žito, potopljen deterdžent, konzerve su bile pokradene - BH Vijesti

Šta je Nikšić ostavio Novaliću u robnim rezervama: Ubuđalo žito, potopljen deterdžent, konzerve su bile pokradene

– Zatražio bih da se više ne eksploatiše pitanje oko robnih rezervi, to je državna tajna. Ja mogu reći kakve smo robne rezerve naslijedili mi 2015. godine. To je bilo jedno ubuđalo žito koje nismo mogli ni stoci dati.

Šest miliona litara je dato firmi da skladišti, ta firma je imala 2.000 KM osnivački ulog i na sudu smo mi dobili tih 2.000 litara, a oni su šest miliona litara uzeli sebi. I to smo prazno naslijedili. Potopila je poplava deterdžente, a paštete i naresci su bili pokradeni. Takve nam je robne rezerve predala prošla vlada – iznio je jučer pred zastupnicima Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Novalić.

Osvrnuo se i na sadašnje stanje robnih rezervi.

– Što se tiče robnih rezervi, tri stvari su važne, žitarice, njih imamo u skladu sa evropskim potrebama, tri mjeseca možemo hraniti kompletno stanovništvo Federacije BiH sa žitnim i derivatima žita koje idu od brašna do keksa. Imamo deficit na ulju jer nemamo ga gdje spremiti jer ono traje kratko i glavni problem je na nafti.

Što se tiče nafte, mi nemamo terminale. Mi smo zatekli jednu katastrofalnu situaciju u terminalima, samo što nam dolje u Hrvatskoj nisu zabranili, uložili smo 18 miliona KM, dotjerali ih i sada dolje skladištimo 80.000 tona nafte, što nije bilo prije moguće – objasnio je Novalić i dodao:

– A što se tiče kopnenih terminala, imamo između 250 i 300 miliona litara ukupno. Za sanaciju kopnenih terminala trebamo najmanje 100 miliona KM. A da ih napunimo, treba nam 500 miliona KM. Da imamo rezervu goriva, treba nam dakle 600 miliona KM. Što se tiče gasa, zalazi sezona, imamo preferencijalni ugovor sa Rusima i tri puta je manja cijena od Njemačke.