SRUŠEN MIT O “BOLJEM DIJELU BiH”: UniCredit banka se povlači sa tržišta Republike Srpske?


Nezvanično, već su angažovane specijalizovane kuće da ispitaju tržište i pronađu potencijalnog kupca i, prema našim izvorima, već postoje dva zainteresovana investitora.

UniCredit banka Banja Luka ozbiljno razmišlja o povlačenju sa tržišta Republike Srpske i prodaji banke, potvrđeno je za portal CAPITAL iz više nezavisnih izvora.

Uveliko se razmatra izlazna strategija, a kao jedna od najrealnijih opcija je pronalazak adekvatnog kupca te prodaja banke, a po instrukcijama uprave matične Unicredit grupe iz Milana.

Nezvanično, već su angažovane specijalizovane kuće da ispitaju tržište i pronađu potencijalnog kupca i, prema našim izvorima, već postoje dva zainteresovana investitora.

Naime, vlasnici su razočarani prvostepenom presudom po osnovu koje bi preduzeću “Bitminer Factory” morali platiti 256 miliona maraka odštete zbog jednostranog gašenja računa i propasti projekta zasnovanog na blockchain tehnologiji, vezanog za proizvodnju struje i rudarenje kriptovaluta.

Procjena Unicredit grupe je da je banci ovom presudom već nanesen veliki reputacioni rizik, a gubitak drugostepene presude bi značio da će za oko deset godina morati izdobiti sanirati odštetu. Prodajom, taj bi se scenario spriječio, a ipak ne bi došlo do potpunog povlačenja sa tržišta RS-a, jer bi nastavila poslovati preko Unicredit Zagrebačke banke koja je i sada prisutna u manjem obimu, preko svojih poslovnica.

Predstavnici Unicredit banke su na sastancima sa najvišim predstavnicima vlasti RS-a, iza zatvorenih vrata, žalili se na domaće pravosuđe, šokirani da je sud mogao donijeti ovakvu presudu, te prijetili povlačenjem ako izgube i drugostepenu presudu.

Neki od naših sagovornika ne isključuju ni mogućnost da se informacije o prodaji šire „ispod stola“ upravo iz banke kako bi napravili veći pritisak na vlast da bi izdejstvovali povoljnu presudu.

U Banci zvanično, za sada, negiraju da postoji i da se razmatra bilo kakva odluka o prodaji.

“UniCredit Bank Banja Luka je lider u bankarskom sektoru Republike Srpske, što potvrđuje njeno stabilno i kontinuirano poslovanje i pozitivni finansijski rezultati, uz snažnu kapitalizovanost i likvidnost te dugoročno razvijanje poslovanja Banke, kroz kontinuirano unapređenje usluga i proizvoda za sve naše klijente. Banka u potpunosti dostupna svojim klijentima, pružajući im podršku u njihovim svakodnevnim aktivnostima i poslovanju”, odgovorili iz Banke na pitanja portala CAPITAL.

Okidač gašenje računa

Okružni privredni sud je u presudi naveo da je Unicredit banka nije dokazala da je bilo kojim aktom imala propisanu zabranu za ulazak u poslovni odnos sa klijentom “Bitminer Factory”, a ipak je na kraju otkazala saradnju.

Također, u presudi se ističe da se banka u ovom slučaju ponijela neprofesionalno, jer je prvo dozvolila da “Bitminer Factory” otvori račun da bi zatim jednostrano raskinula ugovor i vratila uplate.

Aktiva premašila dvije milijarde

Poslovna aktiva aktiva Unicredit banke Banja Luka na kraju prošle godine iznosila je 1,67 milijardi, a ukupna nešto više od dvije miljarde maraka.

Kapital banke iznosi 256,6 miliona maraka, a prošle godine su ostvarili dobit od 25,3 miliona KM. Neto prihodi od kamata lani su iznosili 45,5 miliona KM, a neto prihodi od naknada i provizija 14,8 miliona maraka.

Obje strane su uložile žalbu nezadovoljne presudom, pa je odluka na Višem privrednom sudu. Sve procjene govore kako ona neće biti donesena ove godine.

(SB)