SRPSKE RATNE IGRE: Dodik sa opozicijom kod Vučića dogovara strategiju za BiH, spominje se i mobilizacija


Srbi uz otvorenu podršku Rusije otvoreno prkose EU i SAD, ne samo u BiH već i na Kosovu i, iako pričaju da sukoba neće biti, svima je jasno da njihovi ratno-huškački potezi ne mogu završiti bez krvoprolića. RS će preuzeti novac od indirektnih poreza, ne priznaje visokog predstavnika, neće biti mobilizacije, ne prihvataju odluke Suda i Tužilaštva BiH, ukinuće Vijeće naroda…

Sastanku s Vučićem prisustvovaće član Predsjedništva BiH Milorad Dodik,  predsjednicom bh. entiteta RS Željka Cvijanović, predsjednik NSRS Nedeljko Čubriloviće i premijer Radovan Višković.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da rukovodstvo Srbije danas ima najbolji odnos i najveće razumijevanje kada je riječ o RSj.

“I mi treba da shvatamo njihovu međunarodnu poziciju. Savršeno dobro znaju da na ekonomskim projektima i pitanjima i saradnji sa nama ne smije da bude bilo kakve prepreke, niti to može bilo ko da zabrani”, rekao je Dodik.

On je istakao da će rukovodstva RS i Srbije danas u Beogradu razgovarati o međunarodnim pritiscima, ali i problemima u vezi sa izgradnjom Hidroelektrane /HE/ “Buk Bijela”, te aerodromu u Trebinju i drugim ekonomskim projektima.

“BiH umjesto da nam je podrška da izgradimo HE `Buk Bijela` nakon 40 godina planiranja, oni su odlučili da nama to onemogućavaju. I moramo da nađemo rješenje za to”, rekao je Dodik za RTRS.

Član Predsjedništva smatra da se ponovo otvara problem RS pošto Srbija neće rješavati problem Kosova na način kako je Zapad naumio.

Uoči sastanka Vučić je najavio kako će predstavnike RS pozvati na čuvanje mira i poštivanje Dejtonskog sporazuma. Upravo je blokada rada institucija BiH nepoštivanje Dejtonskog sporazuma.

RS će uzeti novac od indirektnih poreza, ne priznaje visokog predstavnika, neće biti mobilizacije, ne priznaju sud i tužilaštvo BiH

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, izjavio je za RTRS da BiH nema visokog predstavnika, te da se Christian Schmidt lažno predstavlja, zbog čega nije ni prisustvovao sastanku s njim u Sarajevu.

“Mi hoćemo da se on identifikuje, onda ćemo moći da kažemo ‘e sad možemo ili ne možemo razgovarati s tobom u nekoj formi, eto ti si izaslanik SAD i Njemačke, napišite da jeste tako, ali nisi visoki predstavnik'”, rekao je Dodik.

Dodik je uvjeren da će ovo polučiti da će RS vrlo brzo doći u situaciju da izađe iz sistema indirektnih oporezivanja na nivou BiH i da će donijeti sopstvene zakone o indirektnim porezima i formirati službu koja će prikupljati poreze za prostor RS.

On je dodao da bi ta stopa poreza bila ista kao i u Federaciji BiH /FBiH/.

“Mi ćemo onda, kao što je predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom za finansiranje tri ministarstva na nivou BiH dati nekih 10 do 15 miliona, a sve ostalo ide Srpskoj. Ne treba niko da sumnja da mi nismo sposobni ili spremni za tako nešto. Mi smo na to ranije dali saglasnost koju možemo povući”, naglasio je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je istakao da RS tim potezima ne izlazi iz Dejtonskog sporazuma, već da ide ka onome što jeste Dejtonski mirovni sporazum.

“Neki će reći avanturizam, ali ja mislim da je ovo trenutak koji to traži. Nema nikakve bojazni od nasilja, nikakve mobilizacije neće biti. Ja sam potpuno uvjeren da će ovo pitanje biti riješeno politički, ili neće biti riješeno nikako”, naveo je Dodik, dodajući da bi brzinu političkom rješenju dala koncentraciona vlada.

Upitan imaju li građani razloga da brinu ukoliko dođu pozivi od Tužilaštva BiH zbog kršenja dopuna zakona koje je nametnuo visoki predstavnik, Dodik je odgovorio da je ovo ekstremna situacija i da postoji briga, ali da će biti zaštićeni svi poznati slučajevi.

“Ovih dana razgovaramo o načinu kako ćemo zaštiti ljude koji budu procesuirani i kako da im pružimo pravnu i fizičku zaštitu ukoliko budu hapšeni i privođeni. Mi smo rekli da to ne poštujemo i nemamo nijednog drugog razloga. Ovo će dovesti do toga da ćemo reći da se odluke Suda i Tužilaštva BiH ne primjenjuju na prostoru RS i za to nam je potrebna koncentraciona vlada ili snažno jedinstvo”, rekao je Dodik.

On je dodao da će se kada te odluke budu donesene, Bošnjaci pozvati na vitalni nacionalni interes, što će dovesti da će RS kroz ustavne promjene ukinuti Vijeće naroda koje nije ni predviđenmo Dejtonskim sporazumom, već ga je nametnuo nekadašnji visoki predstavnik Volgan Petrič.

Dodik je istakao da je Srbija u ovom trenutku najmoćnija država na Balkanu, što prije 10 godina nije bilo tako, te da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić podigao zemlju politički na međunarodnom planu, a regionalno je postavio kao najmoćniju u ekonomskom, političkom i vojnom smislu.

Srpski član Predsjedništva smatra da se ponovo otvara problem RS pošto Srbija neće rješavati problem Kosova na način kako je Zapad naumio.

Izdvojeno.ba