SRBI NISU DOŽIVJELI KATARZU, ONI SLAVE ZLOČINCE: U Drinjači kod Zvornika obilježena godišnjica ubistva 87 Bošnjaka


“Oni koji su očekivali da srpski narod doživi katarzu, osude zločin nad svojim komšijama, mogli su vidjeti da katarze nema, već da se počinioci zločina iz godine u godinu sve više slave”.

Svake zadnje subote u mjesecu maju, preživjeli Bošnjaci iz Drinjače kod Zvornika, prigodnim vjerskim programom i obilaskom mjesta stratišta, prisjete se jednog od najkrvavijih dana novije historije ovog kraja – 30. maja 1992. godine kada je strijeljano 87 zarobljenih muških članova njihovih porodica.

Tog 30. maja 1992. godine, pripadnici tadašnje TO srpske općine Zvornik, mahom sa područja Drinjače, skupa sa pripadnicima takozvanih paravojnih jedinica iz Srbije, zarobile su svo bošnjačko stanovništvo koje su zatekli u ovome selu, doveli ih u lokalni Dom kulture, da bi potom odvojili žene od kojih su većinu kasnije silovali ostavili 87 muškaraca i odmah ih strijeljali.

Zločin u Drinjači, još je jedan od nekažnjenih zločina nad Bošnjacima Bosne i Hercegovine, koji leži na obrazu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

“Javno trebamo govoriti i pozivati Tužilaštvo da procesuira ove i druge zločine koji su počinjeni nad Bošnjacima Podrinja tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Zločini koji ostaju nekažnjeni predstavljaju veliku opasnost da budu ponovljeni u budućnosti”, poručio je poslanik u NS Rs Ramiz Salkić, obraćajući se prisutnim obilježavanju godišnjice zločina nad Bošnjacima Drinjače.

A da je šutnja o zločinu i njegovoj nekažnjivosti najbolji dokaz da se zločin ponavlja, jeste podatak da su u selu Sopotnik na prostoru Drinjače, uoči pravoslavnog Božića 1942. godine lokalni četnici zarobili, a potom u tri kuće žive zapalili 89 muškaraca, žena i djece.

Ovaj zločin nikad nije procesuiran, a oni koji su ga se sjećali, u vrijeme Titove Jugoslavije, nisu o njemu mogli govoriti jer su pojedini akteri tog zločina, nakon Drugog svjetskog rata, bili uzdanice tadašnjeg komunističkog režima u Zvorniku.

Bošnjaci  koji su jučer prisustvovali obilježavanju godišnjice ubistva članova svojih porodica, prijatelja i komšija, ne malo su bili zatečeni ispisanim grafitima u unutrašnjosti  prostorije u Domu kulture u kojoj su prije strijeljanja bili zatočeni njihovi najmiliji.

Naime, na unutrašnjim zidovima Doma  dočekale su ih ispisane poruke “četnici”, “Srbija”, te iscrtan lik zločinca Ratka Mladića.

“Oni koji su očekivali da srpski narod doživi katarzu, osude zločin nad svojim komšijama, mogli su vidjeti da katarze nema, već da se počinioci zločina iz godine u godinu sve više  slave.

Ove poruke, sigurno, nije ispisao niko sa strane već su ih ispisali oni koji i dalje sanjaju klanja i ubijanja  kakva su bila1992. godine i koji su uvjereni da će izbjeći pravdi za ono što su počinili prije 31 godinu. Nažalost, takvi su svoju djecu već odgojili da krenu njihovim stopama”, kazao je za Politicki.ba Ramiz Salkić.

Koliko je žena pretrpjelo najteža zlostavljanja u Drinjači, zasad  se o tome šuti.

Inače, sa prostora Drinjače, tokom agresije, ubijeno je ukupno oko 285 Bošnjaka.

Saznajemo da je u toku prikupljanje dokumentacije, sabiranje izjava svjedoka zločina koji će poslužiti za snimanje dokumentarnog filma o zločinima u Drinjači. POLITICKI