SPOJENE POSUDE Ako Tužilaštvo BiH dokazuje da Izetbegović 3. maja nije bio zarobljenik, zašto Dodik ne bi govorio da Sarajevo ‘nije bilo u opsadi’


Nije čudno niti iznenađujuće da Milorad Dodik izjavljuje sramotne tvrdnje o tome da tokom rata Sarajevo nije bilo ni pod opsadom, niti je bilo opkoljeno… On to radi u specijalnom ratu kojeg je dobro osmislila i provodi Republika Srbija, a u čijem je glavnom gradu nedavno i završena sramotna konferencija gdje su ‘intelektualci’ pokušavali objasniti da Sarajevo nije bilo pod opsadom.


I jednako kao što Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije papagajski ponavlja da je ‘Srbija za očuvanje mira’, te da čuva mir i stabilnost u regiji, počinje nova matrica i metoda specijalnog rata protiv Bosne i Hercegovine, gdje nam sada Dodik govori da je Republika srpska stvorena u miru, a da je zahvaljujući njihovim hrabrim borcima, odbranjena u ratu!

Ovo je svakako gruba laž, a šutnja bh. političkih dužnosnika na ove gnusne laži je zapravo slika stanja u kojem se bh. društvo nalazi.

Nije nam trebalo ni 15 dana da utihne priča o historijskoj presudi donesenoj u Hagu protiv bivših čelnika Službe državne sigurnosti (SDB) Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića, gdje je utvrđeno da je Srbija odgovorna za udruženi zločinački poduhvat. Može li neko zamisliti koliko bi trajao show Vučića i drugih da je suprotno?

Tek udruženja žrtava i Krug 99, a koje bh. vlasti hrane sićom, održavaju priču živom i pitaju se – može li Rs postojati nakon haških presuda?

No, da je nažalost srpsko-četnička politika ispred ove probosanske dokazuju i na ovim primjerima. Naime, već duže vrijeme u Tužilaštvu BiH masovno se procesuiraju pripadnici Armije RBiH, najviši politički, policijski i vojni rukovodioci Republike BiH, a sve s ciljem dokazivanja matrice – svi su bili isti i svi su činili zločine.

Politika to nijemo posmatra, pa su Milanko Kajganić i ekipa (u kojoj je svakako i Halil Lagumdžija) bez pola muke uspjeli podići optužnicu u slučaju Dobrovoljačka. I to, zamislite, gdje dokazuju da Alija Izetbegović nije bio zarobljenik 3. maja 1992. godine, i da vojna kolona u Dobrovoljačkoj nije bila legitiman vojni cilj!? Bez novih dokaza nije bilo slučaja, jer je sve davno okončano na Hagu, pa su se sjetili lagati!

Analogno tome, zašto onda Dodik ne bi tvrdio i da Sarajevo nije bilo pod opsadom, ako znamo da nema niti jedne optužnice za granatiranje Sarajeva, snajperisanje, masovna ubistva, zločine… Treba li više pametnom išta pisati i pričati!

To se zove historijski revizionizam i on je kažnjiv u čitavom civiliziranom svijetu, pa i u Evropi koja nijemo posmatra specijalni rat koji se vodi protiv BiH, a provode ga Tužilaštvo BiH i kadrovi bliski Dodiku i Čoviću.

Gdje se tu uklapa probosanska politika? Za početak nova vlast bi trebala pod hitno da sve pravne eksperte ujedini u nastojanjima da analiziraju ‘presudu Stanišić – Simatović’ i najglasnije govore o tome, uz konkretne poteze koji će se ogledati u eventualnim tužbama.

Dobili smo zakon o zabrani negiranja genocida, ali implementacija ide jako sporo, zapravo stoji! To nije nikakva satisfakcija žrtvama, a revizionizam je postao politički isplativ jer tzv. međunarodna zajednica neće da kaže svoj jasan stav prema onome što se ovdje događa.

Ali svi se prave ludi. I svi lažu jer im je nekako lijepo što mogu nekažnjeno lagati. Koga briga što to ponižava i žrtve i porodice žrtava.

Zato nas ne treba čuditi što kreće priča da Sarajevo nije bilo pod opsadom, kada Tužilaštvo BiH dokazuje, a Sud je prihvatio optužnicu u kojoj se kaže da je Alija Izetbegović bio slobodan čovjek 3. maja 1992. godine. Ko zna, možda nam uskoro krenu dokazivati da je on zarobio Kukanjca!?

NAP