SPECIJALNI RAT: Ukrajinci u svojim džepovima imaju tajno oružje protiv ruskih snaga i ne boje ga se upotrijebiti…


Takve informacije pomogle su ukrajinskim trupama da pronađu i unište ruski konvoj u blizini Kijeva.

Tako je u februaru 2020. godine pokrenuta aplikacija Diia, koja je trebala biti jednostavniji način za komunikaciju između građana i vlade, a omogućila im je pristup do javnih usluga, plaćanje poreza i pristup ličnim podacima.

No to ne znači da u ratno doba Diia ne funkcionira. Dapače, dobila je puno važniju i ne tako uobičajenu ulogu. Unutar aplikacije Ministarstvo digitalne transformacije ugradilo je novu značajku koju je nazvalo E-enemy. Značajka je veoma jednostavna i, za vladu, izuzetno korisna. Omogućuje građanima Ukrajine da direktno sa svojih pametnih telefona prijave poziciju ruskih jedinica.

Na taj način ukrajinska vlada, ali i vojska, imaju hiljade očiju na terenu i dobivaju hiljade prijava dnevno. Baš kao i putem službenog Telegram kanala. Takve informacije pomogle su ukrajinskim trupama da pronađu i unište ruski konvoj u blizini Kijeva.

“Glavna prednost E-enemyja je što se za pristup aplikaciji Diia, korisnik mora poslužiti korisničkim imenom i lozinkom koje je registrirano u sistemu e-pasoša. Na taj način vojska zna da iza informacije o lokaciji ruskih snaga stoji osoba s imenom i prezimenom”, ističe direktor razvoja e-usluga u Ministarstvu digitalne transformacije Slava Banik, te dodaje da je tako puno jednostavnije provjeriti te informacije.

Kako je pojasnio Banik, korisnici se nakon ulogiravanja u Diia i odabira E-enemy opcije, preusmjeravaju na poseban Telegram kanal na kojem u razgovoru s chatbotom mogu ostaviti ključne informacije poput lokacije trupa, tipa trupa, kreću li se pješke ili u vozilima, procijenjenog broja vojnika i vrijeme posljednjeg kontakta.

U samo mjesec dana, koliko je ova opcija aktivna, informacije je podijelilo preko 260.000 ljudi.

Ukrajinske vlasti nadaju se da će im takva mreža informatora pomoći da budu korak ispred ruskih snaga, ali i da dokumentiraju ratne zločine koji se događaju širom zemlje. Tako su nakon što su se pojavile informacije o masakru u Buči, pozvali preživjele ili svjedoke da prijave što znaju (uključujući i bilo kakve fotografije ili videa) putem aplikacije.

Za sad, čini se, Ukrajinici na sve moguće načine koriste tehnologiju ne bi li se obranili. I, prema svemu sudeći, dobro im ide, piše “Business Insider”.