Smajić: Zašto se Dodiku dozvoljava da pravi nered u dvorištu NATO-a i EU?

Prijetnje Milorada Dodika vezane za Ustavni sud direktno ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum i krajnje je vrijeme da reaguje visoki predstavnik i ozbiljno sankcioniše Dodika, a ne da metaforički govori kako će Dodik ploviti uzburkanim vodama.

Reakcija je ovo koju je na društvenim mrežama objavio delegat Stranke za BiH u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Džemal Smajić.

“Gospodine Schmidt, mi smo u olujnom moru već 30 godina i vrijeme je da neko izvuče brod iz oluje kad već nije dozvoljeno da se izvuče demokratskim procesima.

Da je uspostavljena demokratija u BiH, kao u drugim evropskim zemljama, Bosna i Hercegovina bi davno bila u mirnoj luci, kao članica NATO-a i Evropske unije.

Znate i vi, a i mi, da Dodik radi direktno po notama Moskve i Beograda. Ne dolaze ovi potezi iz njegove glave. Pitanje je zašto mu se dozvoljava da pravi nered u dvorištu NATO-a i Evropske unije”, naveo je Smajić.

Umjesto sankcija, kako čujemo, Dodik treba da bude nagrađen državnom imovinom, dodaje Smajić.

“S posljednjim potezima, Dodik želi eskalirati situaciju paralelno sa eskalacijom situacije na Kosovu.

Dodik i njegovi saveznici su u stanju napraviti destabilizaciju na Balkanu i to trebamo, poučeni bližom i daljom historijom, svi imati na umu. On se kreće u tom pravcu.

Zbog toga mislim da je krajnje vrijeme da se zaustavi njegovo djelovanje, jer možemo doći do tačke kada ćemo svi biti dovedeni pred svršen čin”, upozorio je Smajić.