Slika dana: Sarajevo – “križna” sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH


Danas je u Sarajevu održana 23. sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH.

Na današnjoj sjednici razgovaralo se o aktuelnostima na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, kao i razdoblju koje slijedi u ukupnim političkim odnosima, usmjeravanju odnosa između tri konstitutivna naroda i rješavanja svih diskriminacijskih odredbi, saopćeno je iz te stranke.

Kako navode, temeljna tačka današnje sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH odnosila se na reforme izbornog zakonodavstva, kao i daljnje političke korake prema svim sagovornicima na teme otvorenih političkih pitanja.

Predsjedništvo HDZ-a BiH usvojilo je sljedeće zaključke:

1. Izdvajamo važnost usvojene Rezolucije na IX zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH kao ključnu agendu svih daljnjih razgovora i pregovora legitimnih političkih predstavnika hrvatskog naroda s domaćim i međunarodnim predstavnicima. Hrvatski narodni sabor BiH će ostati u stalnom redovnom, i po potrebi vanrednom, zasjedanju ovisno o političkoj situaciji skupa sa svim legitimnim predstavnicima hrvatskog naroda sa svih nivoa vlasti koje djeluju u HNS-u.

2. Podsjećamo na sve relevantne domaće i međunarodne predstavnike na temeljne postavke Ustava BiH definirane kroz tri konstitutivna naroda (u zajednici s ostalima) kao natkrovljujućeg načela u skladu sa svim odlukama Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava. Svaki pokušaj negiranja i političkog udara na ove postavke su direktno podrivanje demokratskog sistema uspostavljenog i potvrđenog Dejtonskim mirovnim sporazumom.

3. Odbacujemo nametanje svih modela zasnovanih na dominaciji i diskriminaciji koji derogiraju načela konstitutivnih prava naroda, kolektivnih i individualnih prava, kao i legitimnog političkog predstavljanja kao izraza političke volje istih.

4. Odbacujemo unitarističke pretenzije kroz rušenje ustavnog načela ravnopravnosti konstitutivnih naroda, a posljedično rušenja BiH kao takve i političke pokušaje bošnjačkih stranaka u stvaranju političkog poretka koji se temelji na preglasavanju i majorizaciji.

5. Insistiramo na ključnim načelima sadržanima u Sporazumu o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH potpisanog od strane političkih predstavnika Bošnjaka i Hrvata, kao i svih relevantnih međunarodnih predstavnika i naših partnera. Upravo je Sporazum o održavanju izbora u Mostaru bio najuspješniji politički dogovor u posljednje vrijeme s istinskim pozitivnim učincima koji je deblokirao Grad Mostar i uspostavio funkcionalnu izvršnu i zakonodavnu vlast.

6. Pozivamo sve domaće političke aktere na susprezanje od radikalizacije domaće javnosti i stvaranja društvenih animoziteta između naroda i žitelja u Bosni i Hercegovini koje produbljuju podjele. Bez preuzimanja odgovornosti i pokazivanja istinske političke volje, Bosna i Hercegovina ostat će u uskim okvirima i zarobljena u sebičnim namjerama većinskog bošnjačkog nacionalizma zasnovanog na dominaciji i diskriminaciji. U ovoj neizbornoj godini ključna otvorena pitanja moraju biti riješena unutrašnjim konsenzusom i političkim dogovorom sva tri konstitutivna naroda.

7. Potvrđujemo kako je balans između kolektivnih i individualnih prava, utemeljen na postavkama međunarodnog prava uz primjenu federalizma i konsocijacijskih mehanizama upravljanja kao i puno uvažavanje ustavnog ustrojstva BiH, jedini pravi garant funkcionalne, stabilne i euroatlantske Bosne i Hercegovine. SAFF