Skupština Kosova sutra o Prijedlogu rezolucije o osudi genocida u Srebrenici - BH Vijesti

Skupština Kosova sutra o Prijedlogu rezolucije o osudi genocida u Srebrenici

Kako se navodi na zvaničnoj stranici Skupštine Kosova, tačka dnevnog reda o genocidu u Srebrenici nalazi se treća po redu. Prema informacijama iz Prištine i Beograda, očekuje se da će tekst rezolucije bili veoma sličan onome kojeg je nedavno usvojila Skupština Crne Gore.

U slučaju usvajanja rezolucije Kosovo će se pridružiti mnogim demokratskim zemljama i međunarodnim institucijama koje su osudile genocid u Srebrenici i solidarisale se u smislu osude tog zločina.

Također, započeti su radovi za izgradnju spomen – ploče žrtvama genocida u Srebrenici u Vitomirici, kraj Peći, gdje živi bošnjačko stanovništvo. Taj projekat finansira bošnjačka zastupnica u Skupštini Kosova Duda Balja.

Srbijanski mediji javljaju da u Skupštini Kosova ima dovoljno zastupnika koji će glasati za usvajanje rezolucije, dok će na drugoj strani predstavnici Srpske liste navodno demonstrativno napustiti sjednicu Parlamenta u znak protesta.

Podsjećamo, nakon što je Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bio je veoma nervozan.

– Bit će još rezolucija i deklaracija u regiji. Sve će biti prepisane britanske rezolucije, Vijeća sigurnosti UN-a i neke druge rezolucije i svi će govoriti kako to nije upereno protiv srpskog naroda, a svima je jasno protiv koga su donesene – rekao je tom prilikom Vučić.