Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija šalju vojsku u Kabul

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija najavili su slanje pojačanja u Kabul kako bi pomogli u evakuaciji svojih diplomata, vojnika i građana, kao i hiljada Afganistanaca koji su radili s njima, dok talibani napreduju prema glavnom gradu.

Pentagon je najavio da će poslati tri bataljona, oko 3.000 vojnika, na međunarodni aerodrom u Kabulu u naredna 24 sata.

Glasnogovornik ministarstva odbrane, John Kirby, rekao je da će pojačanja pomoći “sigurnom i urednom smanjenju” broja američkih državljana i Afganistanaca koji su radili s Amerikancima i zbog toga su im odobrene posebne imigrantske vize.

Kirby je opisao ovaj potez kao “razboritu stvar koju treba učiniti … s obzirom na brzo pogoršanje sigurnosne situacije”.  On je dodao će “komandanti na terenu raditi sa State Departmentom kako bi utvrdili šta je najpotrebnije.”

Velika Britanija je objavila da će poslati 600 vojnika, a ministar odbrane, Ben Wallace, rekao je da je Britanija preselila svoju ambasadu s periferije zaštićene Zelene zone na potencijalno sigurniju lokaciju bliže centru glavnog grada.

Prema CNN -u, Bijela kuća razmatra premještanje američke ambasade na aerodrom.

Evakuira se čak 200 britanskih diplomata i vojnika, ali se ne navode precizni brojevi.

Velika Britanija očekuje evakuaciju i do 4.000 Afganistanaca pod nazivom.  I druge zapadne vlade ubrzavaju planove za evakuaciju osoblja ambasade usred straha zbog nemilosrdnog napretka Talibana širom zemlje.

Najave su uslijedile kada su drugi najveći grad u Afganistanu, Kandahar, preuzeli talibani, a njegov treći po veličini, Herat, u potpunosti je pao u ruke militanata.

Oni su sada uspostavili mostobran u krugu od 150 kilometara od Kabula, a njihov brzi napredak ostavlja glavni grad izoliranim od ostatka zemlje i suočava s opasnom prijetnjom.

Wallace je rekao da je namjeravao da većina evakuiranog osoblja – ostatak nekadašnjeg britanskog vojnog prisustva od 9.500 britanskih vojnika u provinciji Helmand – napusti zemlju znatno prije roka koji su 11. septembra odredili Amerikanci za kraj povlačenja.

Cilj je da se evakuacija završi do kraja ovog mjeseca.

Britanska ambasadorica u Afganistanu, Laurie Bristow, zasad će ostati u zemlji sa osnovnim pomoćnim osobljem, uglavnom radi pomoći pri preseljenju.

Wallace je rekao da mjere, koje su u četvrtak proslijeđene čelnicima opozicionih stranaka u Velikoj Britaniji, nisu gest panike na brži napredak talibana od očekivanog, već jedna od mnogih mjera za nepredviđene situacije koje je Ministarstvo odbrane (MO) pripremilo nakon što je Joe Biden najavio kraj prisustva američkih trupa u Afganistanu.

Index.ba