Sivro pita ministricu Hota–Muminović: Ima li bajrama u Sarajevu? 


Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo poslao je dopis kantonalnoj ministrici za obrazovanje i nauku Naidi Hota – Muminović u kojem od nje traži da nastavno osoblje ima pravo na dva neradna dana povodom nastupajućeg Ramazanskog bajrama, koji pada 2.maja.

Sivro je u dopisu ministrici Hota – Muminović poručio da ukoliko ne postupi po zahtjevu Sindikata, svojom odlukom da 4.maj bude neradni, ograničit će vjerska prava i slobode radnika.

Napominje da Zakon o radu i Kolektivni ugovor izričito propisuju da je poslodavac dužan omogućiti radniku odsustvo od dva radna dana u jednoj kalendarskoj godini, radi zadovoljavanja njegovih vjerskih, odnosno tradicijskih potreba. Podsjeća i da je Kolektivnim ugovorom izričito propisano da se osnovna plata radnika uvećava za 50 posto za rad u dane vjerskog praznika radnika, koje bi koristio kao plaćeno odsustvo.

Do ovakve situacije je došlo jer je ministrica Hota – Muminović 19. novembra prošle godine, bez konsultacija sa Sindikatom, donijela Odluku kojom je promijenila školski kalendar za školsku 2021/2022. godinu.

– Navedenom Odlukom koju ste potpisali u utorak, 3.maja ove godine odredili ste kao neradni i nenastavni dan vjerovatno se rukovodeći zakonskom odredbom da, ukoliko je dan praznika u nedjelju, praznikom se smtra neradni dan, a to je u ovom slučaju utorak, jer je ponedjeljak neradni dan.

Predlažem vam da izmijenite školski kalendar za 2021/2022.godinu i svim radnicima koji Ramazanski bajram osjećaju kao svoj vjerski praznik omogućite da u srijedu, 4.maja koriste plaćeno odsustvo, odnosno da taj dan svojom Odlukom proglasite neradnim i nenastavnim.

Ukoliko to ne uradite, radnici, koji taj dan budu radili potraživat će pravo na prekovremeni rad od 50 posto s jedne strane, a s druge strane bit ćete osnovano optuženi da svojom Odlukom ograničavate vjerska prava i slobode radnika – stoji u dopisu koji je Sivro poslao ministrici Hota – Muminović.

Index.ba