Sin Ramzana Kadirova brutalno prebio bespomoćnog zatvorenika: Policija ga neće goniti
Sin čečenskog lidera Ramzana Kadirova neće pravno odgovarati za premlaćivanje bespomoćnog zarobljenika, objavili su danas mediji.

U septembru je čečenski lider postavio na mrežu videosnimku koja prikazuje njegova 15-godišnjeg sina Adama kako brutalno tuče zatvorenika koji se ne može braniti i pritom je izjavio da se zbog toga ponosi svojim sinom.

Žrtva je 19-godišnji Rus uhapšen u maju jer je javno spaljivao Kuran u Volgogradu, a naknadno je premješten u zatvor u Čečeniju, rusku republiku u kojoj je većinsko stanovništvo muslimanske vjeroispovijesti. Policija u Groznom, glavnom gradu Čečenije, zatvorila je slučaj protiv Adama Kadirova uz obrazloženje da je riječ o maloljetnoj osobi, prenosi danas Baza, kanal srodan aplikaciji Telegram.

Roditelji su odgovorni za postupke svoje djece prema ruskom kaznenom pravu. Međutim, nema nikakvih izvještaja da je otvorena istraga protiv Ramzana Kadirova.

Objavljena videosnimka izazvala je snažne reakcije u Rusiji, ne samo iz skupina za zaštitu ljudskih prava već i krajnje desnih nacionalista koji pozivaju da Kadirov bude sudski gonjen zbog toga. Međutim, Kadirov je prošle sedmice bio u gostima kod ruskog predsjednika Vladimira Putina koji ga je javno primio i hvalio.

Borci za ljudska prava godinama optužuju 46-godišnjeg Kadirova za teška kršenja ljudskih prava kao što su otmica, mučenja i ubistvo.