SEMIR EFENDIĆ: “Kako ćemo očekivati da SIPA djeluje kad je Dodik postavio direktora? Mislim da se približava vrijeme da se…”


“Tu je i hrvatska politika kroz HNS koji djeluje kroz temelje Herceg-Bosne, a tu je i srpska politika – te dvije politike su ovladale sistemom institucija BiH”, poručuje lider Stranke za BiH.

Lider Stranke za Bosnu i Hercegovinu danas je učesnik sastanka Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 uoči čega je održao press konferenciju na temu “Državni udar – državotvorni odgovor”.

Efendić je na samom početku svog obraćanja rekao kako se Bosna i Hercegovina nalazi skoro 30 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava koji je potpisan u uslovima rata te da niko nije mogao slutiti da će ona nastaviti živjeti prema tim odrednicama.

Dodaje, nadalje, da upravo snage koje su izvršile agresiju na BiH svoj posao nastavljaju, a da je negiranje postojanja Ustavnog suda BiH jedan od načina.

“Zasigurno, djelovanjem entiteta RS kojima se negira Ustavni sud BiH, sprječava objavljivanje zakona koje donese visoki predstavnik je jedna vrsta državnog udara i on traje jako dugo, nije akutan on je hroničan. Pitanje je zašto su institucije BiH paralizovane, sve institucije koje bi trebale reagovati su paralizovane”, kaže Efendić.

“Slušali smo priče da u 21. vijeku ne može biti rata, ali ratovi ne prestaju. Ovo što se dešava, napad na ustav je prvi udar, a rezultira poremećajem sigurnosne situacije. U BiH postoji srpska politika koja se tako definiše i sve čini da oslabi BiH i jedan entitet napravi državom i ta politika djeluje kroz entitete RS i kroz institucije BiH koliko joj dozvole”, mišljenja je Efendić te nastavlja:

“Tu je i hrvatska politika kroz HNS koji djeluje kroz temelje Herceg-Bosne, a tu je i srpska politika – te dvije politike su ovladale sistemom institucija BiH”, poručuje lider Stranke za BiH.

Potom kaže da reforma odbrane, kakva je sprovedena, kao i formiranje Oružanih snaga BIH ne mogu učiniti ništa, ili tek nešto malo po pitanju sigurnosne situacije. Upravo iz tog razloga se, kako kaže Efendić, Dodik zalaže za demilitarizaciju.

U kontekstu toga, Efendić je citirao: “Najveći garant mira je prijetnja miru – onaj ko je slab, njegova sigurnost je najviše ugrožena”.

“Odbrambena moć BiH je oslabljena formiranjem Oružanih snaga. Druga oblast je oblast sigurnosti policijskih agencija. Sve policijske agencije vode anti-BiH politiku. Na čelu SIPA-e ne biste trebali imati čovjeka koji provodi politiku SNSD-a. Kako ćemo očekivati da SIPA djeluje kad je Dodik postavio?”, pita se Efendić.

Ističe, zatim, da je jedan od razloga koji je doveo do trenutne situacije i pravosuđe koje je struktuirano tako da je najbliži saradnik Dodika Milan Tegeltija, koji je godinama bio prvi čovjek pravosuđa, instalirao u pravosuđe ljude koji ne mogu čuvati pravni sistem BiH.

Isto tako, smatra i da je oslabljena ekonomija rezultirala trenutnim zbivanjima.

“Trenutno se prema narodu u BiH vrši jedna vrsta palestinizacije. Nama treba konsolidacija političke scene, mi ćemo je ponuditi građanima (sa NES-om) i drugima koji budu zainteresovani. Mi se u Bosni nekako kasno ‘palimo’ ali je definitivno da se to desi. Mislim da se približava vrijeme da se u odbranu države mora ustati na noge i rušiteljima naše države reći ‘Ne’. Ovo što plaćamo je najveća cijena, više ne možemo stajati skrštenih ruku, a ovo sada smo donekle zaslužili našim politikama”, poručuje Efendić.

Za kraj je poručio da je jedna jasna politika, a to je da se neprijatelja ne boji sve dok su oni kojima je BiH na srcu aktivni.

(SB)