SELEKTIVNA PRAVDA VSTV-a: Disciplinska sudiji Periću, dok tužioci u miru montiraju optužnice


Apsoluno je jasno da je i VSTV pod kontrolom stranog faktora, i domaće politike, a što su dokazali i današnjim činom, jer je Ured disciplinskog tužioca VSTV-a BiH ekspresno formirao predmet protiv sudije Suda BiH Branka Perića, a onda zvanično i pokrenuo istragu.Podsjećamo, Ured disciplinskog tužioca ekspresno je otvorio slučaj (?!) dakle, za manje od 12 sati nakon događaja, dok npr. predmeti kao onaj u slučaju Dobrovoljačka stoje godinu dana, bez da ih je iko pročitao.

A. Čorbo-Zećo

Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) podnio je Prvostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BiH disciplinsku tužbu protiv sudije Suda Bosne i Hercegovine Branka Perića.

Dok se sudije muče sa pisanjem presude, jer je teško pravno obrazložiti osuđujući dio presude, pa sudije traže dodatno vrijeme, VSVT ne gubi vrijeme te tereti sudiju Perića koji jasno i vrlo argumentirano iznosi svoje izvdojeno mišljenje.

Potpuno je jasno da je pravosuđe u Bosni i Hercegovini odavno mjesto gdje ne stanuje pravda, da se selektivno i povremeno zadovoljavaju politički predstavnici, a posebno strani faktori, koji i provode i finansiraju reformu pravosuđa, a onda po potrebi isporučuju fakture nekredibilnim pojedincima unutar Tužilaštva BiH ili Suda koji tuže i sude mimo svih pravnih i zakonskih normi.
Tu bi trebalo reagirati Visoko, sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) koje je zapravo nadzorni organ pravosudnih institucija, ali očito rade samo po određenim nalozima.

Apsoluno je jasno da je i VSTV pod kontrolom stranog faktora, i domaće politike, a što su dokazali i današnjim činom, jer je Ured disciplinskog tužioca VSTV-a BiH ekspresno formirao predmet protiv sudije Suda BiH Branka Perića, a onda zvanično i pokrenuo istragu.

Podsjećamo, Ured disciplinskog tužioca ekspresno je otvorio slučaj (?!) dakle, za manje od 12 sati nakon događaja, dok npr. predmeti kao onaj u slučaju Dobrovoljačka stoje godinu dana, bez da ih je iko pročitao. Doduše, odgovori Halil Lagumdžija da je prijava poslana UDT-u! Ali očito za njihovo djelovanje mora biti intervencije ili iz strane ambasade ili od trenutne vlasti!

Optuženi u predmetu Dobrovoljačka zvanično su uputili zahtjev Visokom sudskom i tužilačkom vijeću za zaštitu od proizvoljnog postupanja Tužilaštva BiH 3. juna 2022. godine, a do danas niti jedan konkretan potez u vezi ove prijave nije učinio, osim što je zaprimio pritužbe.

I više je nego očito da trenutno vlada histerije ‘držite lopova’ (čitajte Branka Perića, Novalića i druge), dok nam ispod radara prolaze Milanko Kajganić, Halil Lagumdžija, Mladen Vukojičić, Braco Stupar, Goran Radević, Ivan Matešić… i ini drugi zbog čijeg djelovanja odavno u pravosudnim institucijama ne stanuje pravo, a onda ni pravda.

NAP