SEJDIĆ ODGOVORIO HNS-u: “Vaši stavovi su rasistički, vi biste mene i narod kojem pripadam vratili u prošlo stoljeće, ali vam to neće…”


…dozvoliti Evropa i svijet, ja vas uvjeravam u to”, kazao je Sejdić.

Sejdić se na početku “zahvalio” na savjetu HNS-a “da se otrgne iz nacionalističkih ralja”.

“Ako ranije niste primijetili, moj san i htijenje je upravo to da se otrgnem iz nacionalističkih ralja. Nemam ništa protiv da Hrvati u Bosni i Hercegovini zahtijevaju svoja prava, kao što nemam ništa protiv da bilo ko od građana BiH zahtijeva svoje pravo i to sam više puta u javnosti govorio i govorim”, navodi Sejdić.

Dodao je da, za razliku od HNS-a, nikada nije osporio nečije izborno pravo da bira i bude biran i da je diskriminatoran način da pripadnik jednog naroda ne može glasati za pripadnika drugog naroda.

“Pitam vas za koga bismo onda ja i narod kojem pripadam glasali ako bismo isključivo glasali Hrvati za Hrvata, Bošnjaci za Bošnjaka, Srbi za Srbina, s obzirom na to da vi to zahtijevate. Ovakvim vašim stavovima ne da se ukida diskriminacija koja je potvrđena presudom Visokog sudskog vijeća Suda za ljudska prava u Strazburu, nego se dodatno ta diskriminacija ojačava do rasističkih stavova”, kategoričan je Sejdić.

Dodao je da je HNS njemu i njegovom narodu nametnuo zabranu da slobodno biraju onoga za kojeg smatraju da će u svom radu štititi prava svih državljana i građana BiH, a ne samo isključivo prava naroda kojem pripada.

“Ovakvim stavovima vi biste mene i narod kojem pripadam vratili u prošlo stoljeće kada je Afroamerikancima u SAD-u bilo zabranjeno da glasaju. Na svu sreću to Evropa i svijet neće nikada dozvoliti, ja vas uvjeravam u to”, zaključuje Sejdić.

Podsjećamo, Sejdić je poslao pismo visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu, u kojem kritikuje njegove nedavne izjave vezane za političko predstavljanje konstitutivnih naroda u BiH, piše Klix.

Na to je reagirao HNS poručivši Sejdiću da staje na stranu radikalnih nacionalističkih narativa.

(SB)