Segregacija po hitnom postupku: Prijedlog Čovićevog HDZ-a o upisivanju nacionalnosti u lične karte u parlamentu…

28.10.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - "Druzenje uz kavu" s predsjedateljem Doma naroda PSBiH Draganom Covicem, povodom preuzimanja funkcije. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Ukoliko bi ovaj zakon bio usvojen u ovakvom prijedlogu u ovom domu, potrebno je da bude usvojen i u Domu narod

Dana 27. aprila se očekuje 28. sjednica Predstavničkog doma skupštine BiH na kojoj će biti i zahtjev poslanika Nikole Lovrinovića (HDZ BiH) za razmatranje Prijedloga zakona o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini i ostalim u BiH po hitnom postupku.

Prijedlog HDZ-a je da se svaki punoljetni građanin BiH, a za maloljetne osobe to bi radili roditelji, izjasni u ovlaštenom matičnom uredu da li se izjašnjava kao pripadnik jednog od konstitutivnih naroda (Srbin, Hrvat ili Bošnjak), da li se izjašnjava kao pripadnik neke nacionalne manjine ili pripada grupi Ostalih. Ti podaci bi se upisivali u matičnu knjigu rođenih, ili u matičnu knjigu državljana BiH ili na ličnu kartu ili na svaki dokument po želji pojedinca.

Ako se građanin ne želi izjasniti, matičar je dužan upisati takvo opredjeljenje, pa bi onda u gore navedenim dokumentima pisalo da se niste htjeli izjasniti kojem konstitutivnom narodu pripadate ili grupi Ostalih.

HDZ u zakonu predlaže da se i naknadno možete upisati po ovom osnovu na lični zahtjev.

Lovrinovićev zahtjev naći će se na dnevnom redu kao 4. tačka, a da bi zakon bio razmatran po hitnom postupku potrebna je da se s tim složi većina u Predstavničkom Domu PS BiH. Ukoliko bi ovaj zakon bio usvojen u ovakvom prijedlogu u ovom domu, potrebno je da bude usvojen i u Domu naroda.