Šef delegacije EU u BiH ljut na Komšića: Negodovao zbog govora povodom Dana nezavisnosti BiH


Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je u svom govoru povodom Dana nezavisnosti BiH u Vijećnici rekao da je Bosna i Hercegovina opstala u svojim prepoznatljivim međunarodnim okvirima, uprkos svemu, pa čak i uprkos tzv. međunarodnoj zajednici.

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler izrazio je negodovanje protokolu Predsjedništva BiH zbog govora članova Predsjedništva BiH na obilježavanju Dana nezavisnosti BiH. Sattler je nezadovoljan zbog kritiziranja Međunarodne zajednice, navodi portal Istraga na Twitteru.

Podsjetimo, član Predsjedništva BiH Željko Komšić je u svom govoru povodom Dana nezavisnosti BiH večeras u Vijećnici rekao da je Bosna i Hercegovina opstala u svojim prepoznatljivim međunarodnim okvirima, uprkos svemu, pa čak i uprkos tzv. međunarodnoj zajednici.

“Bosna i Hercegovina je opstala u svojim prepoznatljivim međunarodnim okvirima, uprkos svemu, pa čak i uprkos tzv. međunarodnoj zajednici.

Oružana agresija na Bosnu i Hercegovinu jeste prestala potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali politička još uvijek traje. Iz toga proističe logičan zaključak da borba za nezavisnost i suverenitet još uvijek traje. Obrisi te borbe u posljednjim godinama, pa čak i u posljednjim mjesecima, naročito su vidljivi.

Nažalost, naša država sada nije suočena samo sa velikodržavnim aspiracijama susjeda i njihovim, rekao bih tradicionalnim pokušajima podjele Bosne i Hercegovine, nego i sa neprimjerenim stranim intervencionizmom koji nam je možda u početku izgledao zbunjujuće, čudno, gotovo nevjerovatno.

Toliko zbunjujuće, čudno i nevjerovatno da čak mnogi nisu željeli da vjeruju svojim očima. Onda su se pojavila logična pitanja gdje to odjednom, a zapravo nije odjednom, jer sjetimo se iskustva rata, nestadoše ljudska prava, jednakost, demokratski standardi, demoratija uopće? Gdje nestade međunarodna podrška suverenitetu Bosne i Hercegovine, pa nam sada ti lažni prijatelji sa susjedima uzimaju mjeru”, kazao je između ostaloga Komšić.