Sedmi dan ruske agresije na Ukrajinu: Stigle nove bespilotne letjelice Bayraktar


Sedmi dan agresije oružanih snaga Ruske Federacije na Ukrajinu počeo je veoma brutalno. Ruske snage rano jutros raketirali su više ukrjinskih gradova. Scene razrušenih gradova su stravične. Teški ruski artiljerijski i zračni napadi nastavili su u posljednja 24 sata gađati naseljena područja, posebice Harkov, Kijev, Mariupolj i Černihiv

Jutros u Harkovu, najvećem gradu na istoku Ukrajine sa pretežno ruskim govornim stanovništvom bila je veoma teška situacija. Ruske snage gađale su brojne civilne objekte. Prema podacima nadležnih 21 civil je ubijen dok je 112 ranjeno u protekla 24 sata u ovom gradu. Rusi tvrde da su njihove desantne snage uspjele ući u Harkov.

Ruski gubici od početka invazije na Ukrajinu do danas, prema podacima Oružanih snaga Ukrajine. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u srijedu da je gotovo 6000 Rusa ubijeno u prvih šest dana ruske invazije, te da Kremlj neće moći zauzeti Ukrajinu bombama i zračnim napadima.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov rekao je da su u Ukrajinu stigli novi turski dronovi.
„Novi ‘Bayraktari’ su već stigli u Ukrajinu i nalaze se na borbenom dežurstvu. Biće još ”stingera’ i ‘Javelina’. Evropa nam pruža pozadinsku podršku i isporučuje nam sve.


Rusi ispalili 113 krstarećih projektila

“Od početka ruske invazije Rusija je prema Ukrajini lansirala 113 krstarećih projektila, uključujući Iskander. Granatiranje ukrajinskih gradova i gađanje civila moraju osuditi svi članovi međunarodne zajednice”, objavio je Centar za strategijsko komunicanje i informiranje ukrajinske vlade na Twitteru.

Ujedinjeni narodi izvijestili su da je do sada u invaziji poginulo 136 civila, iako je stvarni broj poginulih vjerojatno puno veći.

Američki predsjednik Joe Biden je u utorak u svom prvom obraćanju o stanju nacije osudio ruskog predsjednika Vladimir Putina i rusku invaziju na Ukrajinu te najavio ekonomske mjere za borbu protiv inflacije.

Za rusku invaziju na Ukrajinu je rekao da nije bila ničim izazvana, a ruskog je predsjednika nazvao “!diktatorom” kazavši da nije očekivao odgovor Zapada.

“Putinov rat je bio s predumišljajem i ničim izazvan. Odbio je napore u diplomaciji. Mislio je da Zapad i NATO neće odgovoriti. I mislio je da bi nas mogao podijeliti ovdje kod kuće”, reći će Biden. “Putin je pogriješio. Bili smo spremni.”

“Putin je sada izoliraniji nego ikad od ostatka svijeta jer su u borbi protiv autokracije demokracije na spoju”, kazao je Biden, najavljujući zabranu zračnog prostora Sjedinjenih Država ruskim zrakoplovima, kao što su to učinile i Europska unija i Kanada.

“Najavljujem da ćemo se pridružiti našim saveznicima u zatvaranju američkog zračnog prostora za sve ruske letove, dodatno izolirajući Rusiju i dodajući dodatni pritisak na njihovu ekonomiju”, rekao je Biden, zaprijetivši i ruskim oligarsima da će im oduzeti “jahte, luksuzne stanove i avione”.

SAFF