SEBIJA IZETBEGOVIĆ: Puno raditi, dobro raditi i dobru se nadati - BH Vijesti

SEBIJA IZETBEGOVIĆ: Puno raditi, dobro raditi i dobru se nadati


“Nisam ni siva ni bilo kakve druge boje eminencija. Član sam SDA. U Predsjedništvo KO SDA sam izabrana, uredno radim i svojim radom se trudim doprinijeti stranci koja je postojala svojom idejom u mojoj duši i prije osnivanja. Član sam GO SDA, također izabrana na Kongresu tajnim glasanjem. Moj suprug je predsjednik SDA. Bio je moj suprug i kad nije bio predsjednik i kad mu je otac bio u zatvoru, a i kad se osnivala stranka i svašta se preživjelo. Hvala Bogu dragom na svemu.”

Razgovarao: FILIP MURSEL BEGOVIĆ

Vjerovatno ne postoji ličnost u javnom životu Bosne i Hercegovine koja je izloženija svakovrsnim napadima od prof. dr. Sebije Izetbegović, generalne direktorice KCUS-a. No čini se da je njen duh nesalomljiv, ako bismo sudili prema intervjuu koji je dala sedmičnom listu Stav. Vesela, optimistična i puna energije, dočekala nas je u svom kabinetu.

Jedino u trenutku kada je govorila o mogućem novom epidemiološkom valu virusa korona pokazivala je zabrinutost. Naravno, insistirali smo na odgovoru u vezi s dokumentacijom vezanom za njeno studiranje u Zagrebu s obzirom na to da se to pitanje i dalje problematizira u javnosti. Odgovor je opetovano bio kratak i jasan, a smiješak nije skidala s lica. Osim što je komentirala stanje u zdravstvu i na KCUS-u, ali i odnos između dvije bolnice u Sarajevu, prof. dr. Sebija Izetbegović odgovara i na pitanja koja je njena uloga u SDA, je li siva eminencija, koja su njena predviđanja za naredni period…

STAV: Dočekuje li KCUS spremno četvrti val virusa korona? Kako možemo čitati po svjetskim medijima, nije delta soj jedini problem, spominju se novi sojevi iz raznih dijelova svijeta. Vakcine stižu, ali hoće li se uspjeti vakcinisati dovoljan broj ljudi?

IZETBEGOVIĆ: Da, KCUS je spreman i za četvrti val Covid-19, ako nas zadesi. Novi sojevi i stalne mutacije virusa dovode nas u nove opasnosti, ali ćemo se boriti. I kad je prvi soj stigao, nismo znali skoro ništa. Sad znamo više. Pribojavamo se četvrtog vala jer smo svi umorni. Skoro punu godinu dana smo samo mi prihvatali i liječili najteže bolesnike, a radili i posao za koji smo registrirani. Svi oboljeli od malignih bolesti su operirani i dobivali su redovno uslugu hemo i radioterapije. Hemodijalizni pacijenti također. Svima s infarktom ili prijetećim stanjem kateterizacija i još nebrojeno mnogo drugih usluga je pruženo.

Mislim da se ovim tempom uopće neće završiti vakcinacija dovoljnog broja ljudi. Mora se organizirati vakcinacija u Domovima zdravlja, a ne samo u “Zetri”. To je svakako primarni nivo usluge, ne pripada domenu rada KCUS, mada smo ustupali po 40 medicinskih sestara za taj proces. Sada to više ne možemo jer radimo redovni posao, sustižemo zaostatke, puno je bolovanja i onih koji koriste godišnji odmor.

STAV: Imate li dovoljno stručnog anesteziološkog kadra s obzirom na odlazak 13 anesteziologa?

IZETBEGOVIĆ: Imamo dovoljno anesteziologa za redovan rad i sustizanje zaostataka tzv. hladnog programa koji su nastali zbog pandemije, ali nama treba veći broj da bismo radili planirani program i veliki broj dijagnostičkih metoda. Poslala sam nekoliko zahtjeva prema kantonalnom ministru zdravstva pa se nadam pozitivnom odgovoru. Ministar Vranić je obećao u zadnjoj posjeti da će potpisati i za anesteziologe, ali i ostali kadar. Nećemo više moći primiti veliki broj oboljelih od Covid-19 upravo zbog odlaska 13 anesteziologa, tako da će ovaj put veći broj bolesnika ići prema Općoj bolnici.

STAV: Izgleda da je taj odlazak bio završni čin zadnjeg krupnog napada na KCUS pod Vašim vodstvom. Do koje je mjere, prema Vašim saznanjima, izazvan političkim spletkama?

IZETBEGOVIĆ: Nisam sigurna da je ovo zadnji napad na KCUS, ali jesam sigurna da je svaki politički motiviran. To je svakome jasno.

STAV: Čini se da je javnost poprilično preplavljena pričom o “bici između dvije sarajevske bolnice”, Opće i KCUS-a. Šta je pozadina, odnosno geneza događaja koji su doveli do suprotstavljanja?

IZETBEGOVIĆ: Sarajevo je grad koji ima KCUS i jednu Opću bolnicu “Prim. dr. Abdulah Nakaš”. Klinički centar je ustanova koja pruža najviši nivo zdravstvene usluge, tercijarni, a Opća bolnica je za sekundarni nivo, tako da nismo ni usporedivi. Različite smo ustanove. Vodila sam Opću bolnicu tri godine i stekla tamo dosta prijatelja. Sa svima sam i sada u redovnom kontaktu. Puno dobrog sam tamo uradila i ozbiljno popravila stanje. Bolnicu sam zatekla u gubitku od 1,5 miliona KM, a za tri godine, koliko sam bila direktorica, obnovili smo dosta opreme, kupili novu, primili mlade ljude na specijalizaciju i, kad sam otišla, Opća bolnica je bila pozitivna 1,7 miliona KM.

STAV: Možete li Vi pristati na tezu da “oni imaju svoju bolnicu (misli se na SDA), a mi imamo svoju bolnicu (misli se na ‘Trojku’)”, jer upravo ovakve priče kolaju od strane krugova “Trojke”? S obzirom na ono što predstavlja doktorska struka, zvuči monstruozno. Jeste li Vi ikada nekome sprečavali uslugu?

IZETBEGOVIĆ: Ne pristajem na tezu da neko ima “svoju bolnicu” osim ako je sam sebi ne kupi. Zna se ko su osnivači i finansijeri. Ali, nažalost, istina je da se politička prepucavanja i pritisci provode preko finansiranja ustanova, neusvajanja pozitivnih izvještaja i slično, ali to je prolaznog karaktera.

STAV: Šalje li Opća bolnica najteže bolesnike na KCUS? Je li to radila i tokom zadnjeg vala korone?

IZETBEGOVIĆ: Da, iz Opće bolnice šalju teške bolesnike u KCUS. Nekada šalju i one koje su mogli liječiti, a iz nekog razloga nisu. Slali su pacijente i u trećem valu. Osim COVID-19, slali su nam i komplikacije nastale u privatnom Centru za srce Mirsada Kacile na rješavanje u KCUS. O svemu vodimo urednu evidenciju.

STAV: Uostalom, Vlada KS je ukidala sredstva namijenjena KCUS-u. U tom obračunu se ne biraju sredstva, a ispaštaju najteži bolesnici. Jeste li i kako sanirali budžetske rupe?

IZETBEGOVIĆ: Vlada KS nam je oduzela dva miliona KM od materijalnih troškova, ali i 650.000 KM sa stavke PET CT. Kad su prebacili 13 anesteziologa u Opću bolnicu, sa stavke plaće su nam uzeli oko 450.000 KM. S time se borimo vrijednim radom i strpljenjem. Vjerujemo da će sve doći na svoje vrlo brzo. Svakome, čak i sasvim apolitičnim ljudima, jasno je da se radi o političkim pritiscima preko finansijskih otežavanja rada. To je izuzetno nekorektno prema bolesnicima. Takva nepravda ne može proći neprimijećeno.

STAV: Upravo iz teza “naše i njihove bolnice” proizašla je i čitava afera o “ubistvima na KCUS-u”. Željelo se izazvati i javne nemire, a Vi ste optuženi za nezamislivo teška djela. Od toga je ostalo nekoliko krivičnih prijava. O kakvim je slučajevima riječ? Mi znamo za slučajeve koji su dolazili iz drugih bolnica, odnosno slali su vam pacijente u terminalnoj fazi, raspadnutih pluća, a onda se optuživao kadar KCUS-a.

IZETBEGOVIĆ: U pandemiji smo radili nadljudskim naporima. Prvi smo koji su formirali Krizni štab i bili smo spremni. Formirali smo izolatorij, izmjestili klinike i radili strahovito mnogo da bismo mogli odgovoriti na veliki broj bolesnika. Mi smo radili skoro godinu dana sasvim sami s najtežim bolesnicima. Nikoga nismo vratili. Imali smo ukupno 6.566 izuzetno teških COVID-19 bolesnika.

U jednom danu bila su 73 prijema bolesnika. Međutim, veliki broj bolesnih dolazio je u razvijenoj krajnjoj fazi bolesti. Gubili su vrijeme liječeći se u kući. Neki su dobivali savjete telefonski, neki su preko Facebooka, neki slušali tuđe preporuke. Svakako su mnogi izgubili dragocjeno vrijeme i dolazili kad nije bilo spasa. Naravno da ljudi umiru u terminalnoj fazi bolesti. Tako je svuda u svijetu.

Važno je istaći da mi nikoga nismo otpisali niti zapostavili čak i kad smo vidjeli da je kraj. Niko nije ostavljen niti prepušten a da nije poduzeto baš sve što se moglo. Mi nismo čarobnjaci – mi smo ljekari. Nekada možemo spasiti bolesnika, većinu i jesmo, a nekada ne. Naš posao je takav. Težak i izuzetno stresan. Važno je da uvijek učinimo sve da pomognemo. Bez rezerve i bez obzira na težinu i ishod koji već vidimo.

Osim stručne pomoći, nikada prije nisam vidjela toliko empatije i ljubavi prema bolesnicima. Zbog toga što im niko nije mogao doći, mi smo se trudili da ih pazimo s osobitom nježnošću. Grlili smo ih i pokušavali pokazati koliko nam je stalo da budu dobro. Hranili i pojili. Naše osoblje je pokazalo izuzetnu stručnost, ali i ogromnu pažnju prema bolesnicima. Nismo se štedjeli.

STAV: U kojoj su fazi tužbe prema medijima koji su izazivali “opće opasnu radnju” svojim izvještavanjima, očito politički motiviranim?

IZETBEGOVIĆ: Sve ide svojim tokom.

STAV: Ako gledamo genezu napada na Vas i KCUS, mi vidimo da kreće kampanja “na KCUS-u fali svega”, “na KCUS-u pacijenti sami moraju donositi lijekove” i slično kada se u javnosti pojavila priča o golemim dugovima prošlog menadžmenta, stravičnom poslovanju i kriminalu, a istodobno i vijesti da Vi vraćate dug, nabavljate nove aparate, one koji nemarom nisu bili u funkciji stavljate u funkciju…. Kada to nije uspjelo, krenulo se dalje, sve do slučaju kada su Vas optužili “za masovna ubistva”, zatim propitivali vaše akademske reference. Šta žele sakriti napadima na KCUS? Koliko je golema zaostavština lošeg upravljanja ovom institucijom?

IZETBEGOVIĆ: Ogromni su bili gubici na KCUS-u, cca 104 miliona KM. Oprema stara i dotrajala, zgrade devastirane. Korupcija i ogromne liste čekanja nisu bile tajna. Također zloupotrebe položaja, sumnjivi tenderi i ugovori, zapošljavanja bez konkursa, ogromne plaće za povlaštene. Sve skupa nestalo je 104 miliona KM. Presjekla sam odlučno prljavi čvor svega nabrojanog i pospremila KCUS. Moji saradnici skupa sa mnom. Naravno da ćemo biti meta onima koji su svašta radili.

STAV: Sjećam se kada smo radili prvi intervju za Stav, nedugo nakon što ste preuzeli funkciju na KCUS-u. Javnost je bila preplavljena napadima na Vas. Intervju je odrađen uživo u Vašem kabinetu, a ja sam nakon sat vremena čitao da ste Vi to jutro “sklonjeni u Tursku zbog mogućnosti javnih nemira”. Nedavno sam po forumima čitao nevjerovatne teze da imate spremne neke sletne staze za helikoptere na KCUS-u, u slučaju javnih nemira, da Vas se navodno može evakuirati. Zvuči komično, ali nažalost nije jer ovakve podvale se planski šire i primaju kod dijela javnosti. Koga se boji Sebija Izetbegović i planira li evakuaciju?

IZETBEGOVIĆ: Svakakvih sam budalaština o sebi čula, ali baš budalaština. Takve stvari me ne destimulišu, dapače, potiču me da radim još više. Radim i dalje svoj posao s velikom energijom i predanošću. Volim svoj posao, ali sam više voljela raditi u operacionoj sali, to moram priznati. Zahvaljujući dugogodišnjem radu u hirurgiji, odlično sam istrenirana da budem hladna i racionalna u poslu. Kao pravi vojnik. Znam šta mi je posao, znam šta mi je cilj i znam kako do cilja. Nikakvi bočni udari me ne remete. Dobro razmislim prije nego donesem odluku, razgovaram sa svim saradnicima koji imaju doticaja s predmetom odluke, osluškujem bolesnike i tek nakon toga odlučim. KCUS izvrsno napreduje u svakom smislu i to je najbolji pokazatelj naše uspješnosti.

Priče o evakuaciji nisam čula, ali ako postoje, zaista je komično. Evakuiraju se oni koji nešto loše čine, a ne oni koji rade kao ja dan – noć da bi to popravili i vraćali milionske dugove nastale njihovim sumnjivim radnjama. Uostalom, gdje bih se ja evakuirala? Ja nemam nikakve stanove, vile, jahte niti bilo kakvu imovinu van Bosne i Hercegovine. To je vrlo lahko provjerivo. Krećem se svuda sama, nemam zaštitare i pratioce kao neki prije mene. Redovno idem na pijacu, u granap, u supermarket. Ne hodam naoružana, mada znam odlično baratati oružjem, rahmetli otac me davno naučio, za svaki slučaj. Dakle, i ta priča o mojoj evakuaciji, ako uopće postoji, još jedna je u nizu budalaština.

Po reakciji ljudi koje susrećem, ne bih rekla da se takve priče baš primaju. Prepametan je naš narod, to stalno ponavljam. Možete ih kratko prevariti nekom slatkom pričom i obećanjima, naročito kada budu ljuti na nekoga, nekada i opravdano – ali svi znaju da sam vrijedan radnik, da se oštro borim protiv korupcije i znaju koliko im je sada lakše dobiti odličnu uslugu u KCUS, bez traženja veza i davanja novca.

Red, rad i disciplina važi i za mene i za sve ostale. Bez iznimke i privilegovanih. Što se tiče napada na mene, “neprijatelj koji nikada ne spava” postoji. Često se tome nasmijem jer su nas time prepadali u djetinjstvu i mladosti. Uvijek sam pokušavala zamisliti kako izgleda taj koji nikad ne spava. Sad znam da to nije jedan, nego da su to čitavi centri koji šire laži i spinove da bi stvarali pometnju i zbunjivali narod, ali slijedi i ono drugo: “Što je više kleveta i laži, klevetani nam je miliji i draži.” Znali su komunisti te manipulatorske folove. Treba im priznati da su bili u pravu, ja sad znam da je to istina.

STAV: Mogli bismo reći da napad na KCUS kao instituciju nije uspio, iako su se vraški trudili. No, nisu odustali. Napad je zatim usmjeren na propitivanje Vaših akademskih referenci. Nakon što je sam Kurjak priznao da je bio “zaboravan”, ipak se nije stalo. Šta je sa navodno “spornom” Vašom dokumentacijom iz Zagreba?

IZETBEGOVIĆ: Nema ništa sporno.

STAV: Eto, s relativnom vremenskom distancom, možete li s nama podijeliti odgovor na pitanje zašto je Kurjak lagao. Posve je jasno da ste nekada dijelili konstruktivan odnos mentora i studentice. Po kuloarima se priča da ste odbili neke nemoralne ponude, da je riječ o tome da niste željeli pristupati akademijama “koje rastu kao gljive nakon kiše”, a uz koje se veže ime Asima Kurjaka. Štaviše, vrlo je aktivna priča da niste željeli pristati na nepovoljne nabavke koje su trebale ići za KCUS preko firme povezane s Kurjakom.

IZETBEGOVIĆ: To morate pitati njega. On zna. Možda se sjeti.

STAV: Dakle, uz sve ostalo, širi se kontinuirano i teza da ste Vi siva eminencija u SDA. Pridaju vam se nevjerovatne sposobnosti utjecaja i atributi moći. Koja je Vaša uloga u SDA?

IZETBEGOVIĆ: Nisam ni siva ni bilo kakve druge boje eminencija. Član sam SDA. U Predsjedništvo KO SDA sam izabrana, uredno radim i svojim radom se trudim doprinijeti stranci koja je postojala svojom idejom u mojoj duši i prije osnivanja. Član sam GO SDA, također izabrana na Kongresu tajnim glasanjem. Moj suprug je predsjednik SDA. Bio je moj suprug i kad nije bio predsjednik i kad mu je otac bio u zatvoru, a i kad se osnivala stranka i svašta se preživjelo. Hvala Bogu dragom na svemu.

To što mi je muž predsjednik ne znači da ja moram prestati da postojim i radim. Zanimljivo je da su svima puna usta priče o podršci ženama. O tome da žene trebaju biti više zastupljene, ali ih zaboli kad muškarci naprave ogromna dugovanja, a žena to uspješno vrati i nastavi odlično da radi. Nisam od onih koji očekuju i vole lovorike, ali ovo svi vide.

Zašto šute? Zašto ih boli kada žena dobije puno glasova? Ja budem ponosna na svakoga ko dobro i pošteno radi i ako nije SDA, a naročito ako jeste. Javno ću podržati svakoga ko čini dobro za BiH, bez obzira na spol, vjeru, naciju i pripadnost bilo koje vrste, a čuvanje zdravstvenog sistema je jedna od osnova koje će garantirati i siguran život i ostanak naše djece.

STAV: Koja su Vaša predviđanja za naredni period. Ne pitam Vas sada kao direktoricu KCUS-a, već kao sudionika u političkom životu? Naravno, mislim na ishod izbora 2021. godine?

IZETBEGOVIĆ: Krećem se po terenu i atmosfera je dobra. Reakcije naroda su pozitivne. Treba puno raditi, dobro raditi i dobru se nadati. Po onome što ja vidim ide, pobjeda ako Bog da.

STAV: Što Vi vidite na terenu, ima li SDA potencijala da se reformira i pomladi? Kao da bi neki voljeli da ulica kadrovira unutar SDA, da čaršija uređuje odnose unutar SDA. Dakle, pitam Vas o nametnutoj tezi da su posrijedi “kozmetičke” promjene, a ne one suštinske.

IZETBEGOVIĆ: Ima SDA puno potencijala. Kombinacija iskustva odličnih članova s dužim stažom u SDA i energijom mladih kojima se ukazala prilika i prostor za djelovanje daje odličan rezultat. Sve se popravlja, a i bilo je vrijeme. Svakodnevna dešavanja pokazuju da promjene nisu kozmetičke nego suštinske. Divna je nova energija koja se pojavila i raste. Ja volim atmosferu jedinstva i pripadnosti. Podsjeća me na novu snagu SDA. Mi se često sastajemo u KO i tek sam upoznala sve ostale. Raduje me svaki sastanak, prepoznajem pravi rad i predanost. To mora dati rezultat. Puno raditi, časno i pošteno. Prepoznati i priznati svoje greške. Ispravljati ih. Mijenjati one koji ne rade tako i služe sami sebi. Svi moramo služiti za dobro naroda i Bosne i Hercegovine.

STAV: Nije li to slično kao i s doktorima, čim izađu s KCUS-a, a pritom su suprotstavljeni Vama, odjednom, doslovno preko noći, postaju uvaženi, ugledni, najbolji, oni bez kojih se ne može… i kada neko izađe iz SDA, do jučer u medijima opisivan kao dio “mafijaške hobotnice”, kao nesposoban, bezličan i slično, odjednom postaje iskusan, nezamjenjiv, jednostavno najbolji bez kojeg se neće moći. Odnosno, SDA se raspada. Evo, sudionik ste političke scene zadnjih 30 godina, ako ne direktni, imali ste priliku “izbliza” pratiti procese, pa da Vas pitamo ono što neki stalno najavljuju: Kada će se ta SDA raspasti, jer raspada se zadnjih 30 godina i nikako da se raspadne?

IZETBEGOVIĆ: Pa jeste, skoro sasvim isto. Bude ljudima to zanimljivo, ali kratko. Kritike takve vrste se baš i ne primaju. Narod se pita: Pa zašto to što sad pričaš nisi nikad prije? Zašto nisi radio tako?

To nije dobra politika, tako se gubi svaki kredibilitet. Niko nije nezamjenjiv. Pravi borci su oni koje drži ideja i takvi uvijek ostaju u stranci da se bore za ispravne stvari koliko god to teško bilo.

Hvala Bogu, SDA se ne raspada nego raste. Bit će samo jača i bolja jer se osvježava. Državotvorna stranka. Sila je SDA.

STAV