SEAD OMERAGIĆ: Nacija za gutanje žaba


Murat Tahirović ispred udruženja podnio je krivičnu prijavu protiv Mladena Ivanića i Dragana Čovića jer su, tvrde, počinili krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti iz člana 220. KZ BiH, uskraćivanjem prava za podnošenje žalbi i molbi i zbog povrede prava na ravnopravnost čovjeka i građanina. I dugo nakon te prijave 2021. stiglo je od Tužilaštva BiH (Tužiteljica Maja Ilić Stupar) obavještenje da nema osnova za pokretanje postupka u ovom slučaju. Ako nisu bili krivi Ivanić i Čović koji su odbili dati za pravo reviziju tužbe BiH protiv Srbije, što bi bio kriv Bakir Izetbegović koji je bio za tužbu koja nije ni uzeta u razmatranje. Očito je u pitanju politička pozadina ovih akcija. Jasno kao dan. Spašavanje dobro pogubljenog Milorada Dodika dovodi do iznuđenih poteza. A kad su takvi potezi u pitanju otkriva se svega i svačega.

Sead Omeragić

Na zahtjev državnog tužioca SIPA traži informacije o Bakiru Izetbegoviću zbog revizije tužbe protiv Srbije i zbog navodnog neprovođenja presude Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić”. Dakle, Tužilaštvo BiH traži informacije na osnovu anonimne prijave od prije tri dana. Direktor SIPA-e Darko Ćulum je 10. jula 2023. po zahtjevu Tužilaštva BiH uputio pismo Parlamentarnoj Skupštini zbog anonimne prijave protiv Bakira Izetbegovića i krivičnog djela “neizvršavanja odluke Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić”.

Hajde da se zamuti voda. Kad mora Milorad Dodik, zašto ne može i Bakir. Bakir je u slučaju “Ljubić” samo jedan od glasača, dok je Dodik predlagatelj i potpisnik odluke o suspenziji Ustavnog suda BiH, uz još desetinu odluka i poteza koji su trebali davno biti procesuirani. I evo ga, po prvi put Tužilaštvo BiH na čijem čelu sjedi Milanko Kajganić, bivši policajac iz RS, reagira ekspresno brzo, u roku od par dana i to na anonimnu prijavu. Zamisli glavnog tužioca kojem je trebala anonimna prijava da bi progonio čovjeka iz državnog vrha i još nekoliko njegovih kolega. Koji su usput budi rečeno do sada na Ustavnom sudu dobili 7 ključnih presuda za ovu državu.

Začudo Kajganić je zabrinut za presudu koja se tiče hrvatskih zahtjeva za izmjenama Izbornog zakona. Anonimna prijava dolazi iz RS, pa da se našalimo: Zabrinutost je tim još veća. Postoje desetine neizvršenih odluka Ustavnog suda BiH i stoje po dvadeset i više godina u ladicama i skupljaju prašinu. I nikom ništa. A šta radi Kajganić? Svaki glavni tužitelj tužilaštava svih nivoa zna da se predmeti uzimaju u rad onim redom kojim su došli u tužilaštvo. Nema preskakanja predmeta jer je odmah jasno da je u pitanju neka vrsta diskriminacije. Brzina koju je pokazao glavni tužilac Kajganić otkriva ga kao dnevnopolitički vrlo aktivnog. On je ovim potezom protiv sebe pokrenuo mogućnost disciplinske prijave za pristrasno postupanje i biranje predmeta prema članu 57. stav 1, tačka 1,2 i 23. Zakona o VSTV-u.

Po presudi “Ljubić”, djelimično prihvaćenoj i potvrđenoj u Parlamentu BiH, trebalo je da se izmjeni izborno zakonodavstvo. I te izmjene su provedene prema presudi. E sad, kakve veze ima Bakir Izetbegović sa ovim? Može anonimna predstavka za dva tri dana, a ne mogu javno potpisani predmeti koji čekaju po dvadeset i više godina. Šta je bilo sa 850 predmeta “A” koji su dostavljeni od Suda u Hagu? Kako je moguće da je stotine tih predmeta preskakano, na kojima je desetljećima radio Međunarodni sud u Hagu. Ti su predmeti dokazanih zločina tajno nestajali godinama, tako što su dilani po nižim sudovima, bez ikakvih povratnih informacija prema instancama sa kojih su tajno odaslani? Druga anonimna prijava protiv “Bakira i ostalih” tiče se revizije Tužbe BiH protiv Srbije. Naravno da je ovdje u pitanju igra na naivnost i neznanje bošnjačkog svijeta, koji se odmah pali na pitanje propalu reviziju presude. Presuda praktično nije ni prešla prag Svjetskog suda pravde u Hagu. Naime, članovi Predsjedništva Mladen Ivanić i Dragan Čović su sekretaru Suda pravde u Hagu Phillipeu Couvrieru poslali pismo u kojem ga izvještavaju da kao članovi Predsjedništva BiH ne dozvoljavaju bilo kakvu legitimaciju za zastupanje tadašnjem oficiru za vezu Sakibu Softiću. Sekretar suda Phillipe Couvrier je to prihvatio i zahtjev za stopiranje revizije i predmet je završio u nekoj od ladica sličnih ovima u Tužilaštvu BiH.

Samo idiotskim primjercima u bošnjačkom narodu se mora ovdje objašnjavati o čemu se radi oko revizije tužbe. Udruženje žrtava i svjedoka genocida, tačnije Murat Tahirović ispred tog udruženja podnio je krivičnu prijavu protiv Mladena Ivanića i Dragana Čovića jer su, tvrde, počinili krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti iz člana 220. KZ BiH, uskraćivanjem prava za podnošenje žalbi i molbi i zbog povrede prava na ravnopravnost čovjeka i građanina. I dugo nakon te prijave 21. novembra 2021. stiglo je od Tužilaštva BiH obavještenje da nema osnova za pokretanje postupka u ovom slučaju. U potpisu je bila tužiteljica Tužilaštva BiH Maja Ilić Stupar. Vjerovatno je ovaj slučaj anoniman tužiocu Kajganiću koliko je anoniman i autor ove dvije anonimne prijave.

Ako nisu bili krivi Ivanić i Čović koji su odbili dati za pravo reviziju tužbe BiH protiv Srbije, što bi bio kriv Bakir Izetbegović koji je bio za tužbu koja nije ni uzeta u razmatranje. Očito je u pitanju politička pozadina ovih akcija. Jasno kao dan. Spašavanje dobro pogubljenog Milorada Dodika dovodi do iznuđenih poteza. A kad su takvi potezi u pitanju otkriva se svega i svačega.

I tragovi mnogih će biti prepoznati i sve vidljiviji. Bošnjaci su nacija za gutanje žaba.

Sve je odnedavno krenulo naveliko.