SDA: Tužilaštvo KS mora ispitati "NiPotizam" u ViK-u - BH Vijesti

SDA: Tužilaštvo KS mora ispitati “NiPotizam” u ViK-u


Kantonali odbor SDA Sarajevo oglasio se povodom informacija koje je u javnost iznijela direktorica KJKP Vodovod i Kanalizacija Aida Pendek gdje tvrdi da je izložena pritiscima od strane ministra Envera Hadžiahmetovića te pojednih funkcionera iz Naroda i Pravde.

– Pozivamo Tužilaštvo da stane u zaštitu onih koji poput direktorice Pendek prijave korupciju, pritiske i neregularnosti prilikom provođenja konkursa za zapošljavanje. Napominjemo da Aida Pendek upravo na prijedlog tzv. Trojke obnaša svoju funkciju te samo možemo pretpostaviti kakav pritisak trpe oni koji nisu delegirani ispred ove koalicione većine.

Ostaje nejasna i funkcija sarajevskog Ureda za korupciju i njihovog direktora koji umjesto da utvrde ko je ispred NIP-a vršio pritisak na direktoricu Pendek oni šalju preporuku za smjenu upravo direktorice Pendek koja je prijavila pritiske i neregularnosti – navode u saopćenju.

Također su pozvali da se istraže navodi o korupciji prilikom zapošljavanja u VIK-u, kao i o “pritiscima koje NIP pravi na uprave javnih preduzeća u cilju zapošljavanja svojih kadrova i članova”.