SDA: Odlikovanje Dodika potvrda da u Vučićevoj politici riječi ne prate djela


Dodjela najvišeg odlikovanja Republike Srbije Miloradu Dodiku, još je jedna potvrda da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne vodi iskrenu politiku prema Bosni i Hercegovini.

Navodi se ovo u reakciji SDA.

Dodaju da Vučić u javnim istupima ne propušta priliku da kaže kako poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine  – suverenitet uglavnom ne pominje, te da želi najbolje odnose sa BiH i Bošnjacima.

– Međutim, ove riječi ne prate djela. Jer, ne može se poštovati BiH, a nagrađivati čovjek koji već godinama prijeti njenom disolucijom, „mirnim razlazima“ i svojom politikom ugrožava stabilnost BiH, ali i cijele regije, kažu iz SDA i dodaju:

– Ne mogu se zagovarati ni bolji odnosi s Bošnjacima, a odlikovati Dodika, koji je odlikovao Karadžića i druge presuđene ratne zločince.

Iz SDA navoda da “pri tome, Vučićeva Srbija nagrađuje političara koji je zbog stalnog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma stavljen na „crnu listu“ State Departmenta i kojem prijete slične sankcije i vodećih država EU.

– Odlikovanjem Dodika, Vučić je direktno potvrdio da podržava njegovu destabilizirajuću politiku. To je većini nas u BiH već odavno jasno. Uvjereni smo da nakon ovog čina više nikakve dileme o tome neće imati ni države garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma. Vučićeva politika koja je prije par godina bila obećavajuća se pretvorila u politiku koja luta i koja je bez vizije, navode iz SDA.

(Vijesti.ba)