SCHMIDT O DODIKU: “Blokade pokazuju slabost”


Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovine

“Evropska unija je živa organizacija i znamo i razumijemo da ovih šest zemalja zapadnog Balkana moraju biti dijelom Evropske unije. Neki smatraju da stanovništvo ovih zemalja gubi povjerenje u evropski projekt”, upozorio je.

Napominje da nije moguće reći godinu kada će neka od zemalja biti dio EU, ali sve to ujedno su razlozi zašto je Evropska komisija promijenila pristup jer je potrebno da ljudi osjete da postoji briga za njih. Ipak, dosta toga još treba da se uradi, od vladavine prava do ekonomske strukture.

Govoreći o činjenici da na današnjem Bledskom strateškom forumu nije prisutan član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, visoki predstavnik je naglasio da blokade ne mogu biti dio politika, nego zapravo pokazuju slabost, prenosi Fena.

“Ovdje sjedimo i razmjenjujemo argumente i pokušavamo naći rješenje za razvoj i stoga svi trebaju biti pozvani i prisutni”, zaključio je Schmidt.

On je bio jedan od učesnika panela nazvanog “Budućnost Evrope – Proširenje” održanom u okviru Bledskog strateškog foruma na kojem su učestvovali predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, kao i visoki dužnosnici ostalih zemalja zapadnog Balkana.

(SB)