Schmidt: Nisam tu samo da bih gledao i čekao, računam na EU, posebno na Ameriku


Prvi zadatak u Schmidtovoj agendi nakon preuzimanja dužnosti upravo je sastajanje s članovima Predsjedništva BiH

Nakon sastanka u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, novi visoki predstavnik Christian Schmidt obratio se novinarima kazavši da će iskoristiti svu snagu da ovu državu povuče ka EU, a prije toga da stvori dijalog i normalno okruženje unutar BiH.

Prvi zadatak u Schmidtovoj agendi nakon preuzimanja dužnosti upravo je sastajanje s članovima Predsjedništva BiH.

“U skladu s Dejtonskim sporazumom i Ustavom, kao prvog partnera u svom radu vidjet ću Predsjedništvo”, rekao je.

Međutim, član Predsjedništva iz Republike Srpske Milorad Dodik nije želio prisustvovati sastanku iako je svoj dolazak prvobitno potvrdio. Kako je ranije saznao Klix.ba, Dodik je u Predsjedništvu BiH odgovorio na pozivnicu, a kasnije je negirao da će doći zbog toga što je Narodna skupština RS odlučila da Srbi iz tog entiteta bojkotuju rad u državnim institucijama.

“Žao mi je što danas nisu bila prisutna sve tri člana Predsjedništva. Prošle sedmice sam obaviješten da će 3. augusta sve trojica biti ovdje i da nakon toga neće biti dijaloga pa se sada nadam da će biti obrnuto”, prokomentarisao je Schmidt.

On je uvjeren da će iznaći prilike da radi zajedno i s Dodikom.

“Sastajat ćemo se i sarađivati, jer nam je to svima obaveza – da zajedno radimo u interesu države i ljudi BiH. Tako da ću nastaviti raditi sa svima i uvjeren sam da ću doći do konstruktivnog dijaloga. Svi koji su na funkcijama na državnim nivoima, entitetima moraju da rade na istom cilju. Ne može se očekivati da neko dođe izvana i napravi čudo, svi moraju razmisliti o tome kako oni mogu doprinijeti”, rekao je.

Iako smatra da bh. političari ne smiju čekati pomoć izvana, kaže da će se on ipak založiti za BiH i pomoći joj u njenom napretku.

“Obavljat ću dužnost s čvrstom odlučnošću da pomognem građanima ove zemlje, iskoristit ću snagu međunarodne zajednice i svoj utjecaj da to i postignem. Računam na tijesnu saradnju s Evropskom unijom, a posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama. Svi zajedno ćemo raditi na ispunjenju 14 prioriteta BiH za pridruženje EU i na programu 5 + 2”, kazao je.

Na kraju je naglasio kako nije došao u BiH da bi samo gledao šta se dešava i čekao nego je tu da bude aktivan, piše Klix.ba.

“Budite uvjereni da će tako i biti”, zaključak je Schmidta.