SAZNAJEMO: Ministrica Turković će lično odgovoriti na novi pokušaj ruske sabotaže u VS UN


Pošto se ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković već nalazi u službenoj posjeti Sjedinjenim Državama, postoje veliki izgledi da će se ona obratiti Vijeću sigurnosti na spomenutoj sjednici koju saziva Rusija. Turković prisustvovala i redovnom sastanku grupe od 25 kongresmena u Washingtonu i informirala ih o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini

Prema informacijama iz Ujedinjenih naroda Rusija je tražila zakazivanje sjednice Vijeća sigurnosti za 29. juni s jednom temom – Bosna i Hercegovina i Visoki međunarodni predstavnik.

Rusija će tako pokušati još jednom sabotirati poziciju Visokog međunarodnog predstavnika i OHR-a, kao što to ruske diplomate čine već godinama. Na svakoj sjednici Vijeća sigurnosti posvećenoj Bosni i Hercegovini, koje se održavaju najmanje dva puta godišnje. Ruski ambasador u Ujedinjenim narodima, do sada, nije birao riječi u napadima na visokog predstavnika, konkretno Valentina Inzka. Sve ostale članice Vijeća sigurnosti, opet, redovito daju svoju potporu OHR-u i visokom predstavniku.

Pošto se ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković već nalazi u službenoj posjeti Sjedinjenim Državama, postoje veliki izgledi da će se ona obratiti Vijeću sigurnosti na spomenutoj sjednici koju saziva Rusija i odgovoriti na njihove neprijateljske nastrojene optužbe.

Turković pozdravila predanost SAD partnerstvu sa BiH

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković prisustvovala je redovnom sastanku grupe kongresmena u Washingtonu i informirala ih o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Razgovaralo se o napretku i izazovima za BiH, na putu ka Evropskoj uniji i NATO. Posebno je istakla neophodnost reformi koje bi osnažile funkcionalnost i snagu države, a kako bi svim građanima BiH bilo bolje, te kako bi se snaga mogla usmjeriti u borbu protiv korupcije.

Ministrica Turković pozdravila je predanost SAD partnerstvu sa BiH. Kongresmene je informirala i o zabrinutosti mladih ljudi u BiH koji traže stabilnost i trajni mir te šansu da razviju svoj puni potencijal.

– Sastanku je prisustvovalo 25 kongresmena, između ostalih prisustvovali su i kongresmeni John Moolenaar, Ralph Norman, Bill Huizenga, Burgess Owens i drugi – saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVP BiH.