SAVJETNIK U VLADI ZDK Zavidna karijera logorskog isljednika žepačkih Bošnjaka  - BH Vijesti

SAVJETNIK U VLADI ZDK Zavidna karijera logorskog isljednika žepačkih Bošnjaka 


Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo posljednji je u dugom nizu onih koji reagiraju na svako imenovanje Marijana Jukića, isljednika iz koncentracionog logora za Bošnjake u Žepču. Lendo je reagirao početkom sedmice nakon što je Jukić imenovan na poziciju savjetnika u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, ustvrdivši kako taj potez pokazuje da se nastavlja praksa vrijeđanja i omalovažavanja bošnjačkog naroda u Federaciji.

D. H.


Godinama se upozorava na ratnu i poratnu Jukićevu karijeru, no čini se kako je to njemu bio samo poticaj za napredovanje. Još prije dvadeset godina tri i po hiljade Bošnjaka, koji su tokom hrvatsko-bošnjačkih sukoba 1993. i 1994. godine bili u logorima HVO-a u Žepču, uputilo je pismo tadašnjem predsjedniku VSTV-a i visokom predstavniku Paddyju Ashdownu u kojem traže da onemoguće imenovanje aktuelnog tadašnjeg javnog tužioca u Žepču Marijana Jukića na mjesto kantonalnog tužioca u Zenici.  

Marijan Jukić je kao istražni sudija radio protiv ustavnog poretka BiH, tj. Bošnjaka, koje je privodio, saslušavao i optuživao za najteža krivična djela prijeteći im i smrtnom kaznom“, stajalo je tada u pismu žepačkih logoraša u kojem se navodi i da su Bošnjaci privođeni i od Jukića tjerani da potpisuju rješenje čiji sadržaj nije usklađen s datom izjavom, a nakon što su u žepačkim logorima brutalno mučeni i dovođeni na tzv. saslušanje Jukiću. „Bez ikakvih dokaza ljudima dovedenim iz logora Marijan Jukić je stavljao na teret krivična djela“, stajalo je u pismu.  

Jukić je kasnije ipak imenovan na dužnost tužioca Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, a razriješen je nakon što je utvrđeno da je skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj je jedna osoba smrtno stradala. 

STAV